Οι Αλβανοί πολίτες προσέρχονται την Κυριακή 23 Ιουνίου στις κάλπες, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να διεκδικεί τρίτη θητεία έναντι του Έντι Ράμα, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Για την κατανομή των 140 εδρών της νέας αλβανικής Βουλής θα κληθούν να αποφασίσουν, με την ψήφο τους, 3.271.885 ψηφοφόροι.

Οι εκλογές θεωρούνται -σύμφωνα με τους διεθνείς διπλωματικούς παρατηρητές- «σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Αλβανίας να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», καθώς προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια και καταγγελίες για νοθεία.

Ταυτόχρονα,«κρίσιμο τεστ» για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας και την πρόοδό της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τις χαρακτήρισαν, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης Στέφαν Φούλε, σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες.

Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, αναφέρουν – μεταξύ άλλων – ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις προετοιμασίες για τις εκλογές, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής τους στη βάση των διεθνών και ευρωπαϊκών στάνταρτ»

«Υπενθυμίζουμε -τονίζουν- ότι είναι κοινή ευθύνη όλων των Αλβανών πολιτικών ηγετών και των κομμάτων να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για εκλογικά αποτελέσματα που θα γίνουν αποδεκτά από όλους».

Παροτρύνουν δε, τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να συμφωνήσουν ώστε «να καταστεί πλήρως λειτουργούσα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή».

Την ίδια στιγμή, η τελευταία δημοσκόπηση της ιταλικής εταιρεία IPR Marketing για λογαριασμό της τηλεόρασης Ora News, δίνει προβάδισμα στον αριστερό συνασπισμό της αντιπολίτευσης, υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, έναντι του συνασπισμού της δεξιάς, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου θα συμμετάσχουν εκτός των δύο μεγάλων συνασπισμών και τέσσερα κόμματα που θα κατέλθουν μόνα τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την (τέταρτη και προτελευταία) δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο αριστερός συνασπισμός θα εξασφάλιζε το 51% τον ψήφων, καταγράφοντας άνοδο 1% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο συνασπισμός της δεξιάς θα κέρδιζε ποσοστό 35%, με άνοδο 2%.