Η άνοδος του πολιτικού ρίσκου μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ και η υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη αγορά επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωσαν και πάλι άνοδο ξεπερνώντας το 10,5%, ενώ πτώση για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κατά 3,21% σημείωσε και το Χρηματιστήριο.

H απόφαση του Πρωθυπουργού να φέρει προ τετελεσμένων τα δύο μικρότερα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι σαφώς ριψοκίνδυνη, υπάρχουν ωστόσο δυνητικά οφέλη αν τελικά καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Η απόφαση Σαμαρά βάζει, σύμφωνα με την JP Morgan, τα κόμματα της συμπολίτευσης σε μια θέση «είτε να στηρίξουν είτε να σιωπήσουν».

Τα δύο κόμματα είτε θα εμμείνουν στις αρχικές αντιστάσεις τους ενισχύοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών σε μια δύσκολη περίοδο είτε τελικά θα υποχωρήσουν αποδεχόμενα το κλείσιμο της ΕΡΤ ύστερα από όλη αυτή τη φασαρία που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα.

Οπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο, καθώς μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει στις ενδεικνυόμενες από την τρόικα απολύσεις. Αποφάσισε λοιπόν να παίξει τη ζαριά της ΕΡΤ ώστε να ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί με μία και μόνη κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να υπαγορεύθηκε και από την ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει ότι μένει σταθερή στις δεσμεύσεις της για εκπλήρωση των στόχων, δεδομένης μάλιστα της ατυχούς κατάληξης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση ενέχει σοβαρό ρίσκο καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η κοινή γνώμη μπορεί να αντιδράσει πιο αρνητικά αντικρίζοντας τις μαύρες οθόνες της κρατικής τηλεόρασης, από ό,τι σε άλλα σκληρά μέτρα.

Από την άλλη, η υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη αγορά από την MSCI, ήρθε να επισημοποιήσει μια ήδη καταγεγραμμένη πραγματικότητα. Ηδη οι θεσμικοί επενδυτές που τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες αγορές μείωσαν δραματικά τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, καθώς η στάθμισή τους στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World Index περιορίστηκε στο 0,016% σήμερα, από 0,16% στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει πως το ειδικό βάρος του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις παγκόσμιες αγορές υποχώρησε κατά 10 φορές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της MSCI θα μπορούσε να αυξήσει τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό μεσοπρόθεσμα λόγω της αύξησης της στάθμισης της Ελλάδας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών στο 0,3% σε σχέση με τη βαρύτητα που είχε ως ανεπτυγμένη αγορά (0,016%), ειδικά εάν ληφθεί υπόψη πως η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και οι ελληνικές επιχειρήσεις κινούνται σε απαιτητικό περιβάλλον.

Ωστόσο, η υποβάθμιση θα έχει και ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, την αύξηση της μεταβλητότητας, η οποία ήδη κινείται για το ΧΑ στο 55% έναντι 17% του ευρωπαϊκού δείκτη των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, Euro Stoxx 50. Παράλληλα το μέγεθος των κεφαλαίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές αντιστοιχεί μόλις στο 15% των αντίστοιχων που επενδύουν στις ανεπτυγμένες, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναζητεί μακροπρόθεσμα μερίδιο από μια μικρότερη πίτα.

Η Ελλάδα είχε αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες αγορές το 2001 και είναι η πρώτη χώρα που υποβαθμίζεται στις αναδυόμενες αγορές.

Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο 2013 με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, ενώ θα γίνει ένας ευρύτερος, πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης με περισσότερες εταιρείες. Η Εθνική Χρηματιστηριακή βλέπει ως πιθανές υποψήφιες για ένταξη στον νέο δείκτη τις εξής εταιρείες: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, FF Group και Τιτάν, ενώ πιθανότητες έχουν και ο Μυτιληναίος με τη ΜΕΤΚΑ.