Ηταν στο μακρινό 1996, όταν για τελευταία φορά ένας έλληνας προπονητής, ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, κατακτούσε τον τίτλο του πρωταθλητή της Α1 (με τον Ολυμπιακό).

Σε λίγες ημέρες είτε ο Γιώργος Μπαρτζώκας είτε ο Αργύρης Πεδουλάκης θα βαδίσουν στα βήματα του Ξανθού και το τρόπαιο του πρωταθλήματος θα καταλήξει και πάλι σε ελληνικά χέρια έπειτα από 17 χρόνια!

Μεσολάβησαν 11 πρωταθλήματα που πήρε ο Σέρβος Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό, άλλα δύο με την ίδια ομάδα που πήρε ο Σλοβένος Λευτέρης Σούμποτιτς, τα δύο πρωταθλήματα του Ολυμπιακού με τον Σέρβο Ντούσαν Ιβκοβιτς και το μοναδικό της ΑΕΚ σε αυτή την περίοδο με τον επίσης Σέρβο Ντούσαν Σάκοτα.

Τα κλειδιά της επιτυχίας

Βασίλης Σπανούλης

Ψυχολογία στα ύψη

Τη δημιουργική ικανότητα του Βασίλη Σπανούλη θέλει να δει πρωτίστως απόψε (20.00, ΕΤ1) ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.

Ο αρχηγός, που θα παίξει με εξαιρετική ψυχολογία μετά και τη γέννηση του τρίτου γιου του προχθές, είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει τον πρώτιστο στόχο της άμυνας του Παναθηναϊκού με παγίδες, πίεση, βοήθειες και όλα τα συναφή.

Το σημείο-κλειδί για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μπλοκάρει ο V-Span και να μπορέσει ακόμα και αν δεν έχει άμεση επαφή με το καλάθι να βγάλει στο παρκέ το δημιουργικό του ταλέντο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές φέτος, ιδιαίτερα στην Ευρωλίγκα, που οι αντίπαλες άμυνες έκλειναν πάνω στον Σπανούλη, ο οποίος πολλές φορές έβρισκε τον τρόπο να βοηθήσει διαφορετικά την ομάδα του. Τραβώντας πάνω του τους αμυντικούς και κάνοντας ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του με τις πάσες του.

Αυτό ψάχνει απόψε ο προπονητής του, στην προσπάθεια να βρει περισσότερες επιθετικές λύσεις για να επιβάλει τον δικό του ρυθμό.

Το ευχάριστο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα ήταν ότι είδε χθες τον Εϊσι Λο να κάνει έστω μία και μοναδική προπόνηση, κάτι που του ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη δωδεκάδα, έστω και χωρίς να είναι έτοιμος 100% από την περιπέτεια που πέρασε με το στομάχι του και τον κράτησε στο νοσοκομείο αρκετές ημέρες.

– Με ηγέτη τον Νίκο Παππά (19 π.) ο Πανιώνιος επικράτησε στη Νέα Σμύρνη με 80-74 του Ρεθύμνου στον πρώτο αγώνα για την 3η θέση.

Ρόκο Ούκιτς

Μέσα από το Κύπελλο

Ενας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη, όπως και ένας παίκτης στο μπάσκετ δεν μπορεί να φέρει τίτλους. Μπορεί όμως να αλλάξει τις ισορροπίες και δίπλα σε άλλους ποιοτικούς παίκτες να δώσει λύσεις και να μεγαλώσει το rotation.

Ο Ραμέλ Κέρι από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στα ελληνικά παρκέ (11/5) έδειξε ότι διαθέτει στοιχεία που έλειπαν από τον Παναθηναϊκό (σουτάρει 12/20 τρ. στα πλέι οφ και 7/10 σε μόλις 2 ματς της κανονικής περιόδου) και μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά δίπλα στους Διαμαντίδη – Ούκιτς, που ήταν μόνοι.

Eίναι βέβαιο πως αν ο Παναθηναϊκός πάρει τον τίτλο, οι Διαμαντίδης, Λάσμε, Σχορτσιανίτης θα έχουν κάνει κάποια μεγάλα ματς, οπότε το «κλειδί» απόψε στο ΣΕΦ αλλά και στη σειρά των τελικών είναι η απόδοση του Αμερικανού, σε συνδυασμό με την προσαρμογή του Ρόκο Ούκιτς σε πιο περιορισμένο ρόλο.

Ο Κροάτης, που ήταν ο MVP στον τελικό του Κυπέλλου, είχε αγωνιστική… έκρηξη τον Φεβρουάριο η οποία κράτησε μέχρι τους προημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα. Στο Ελληνικό, εκτός από τους 18 πόντους, δημιούργησε και έπαιξε άμυνα στον Σπανούλη. Στο Top-16 από τότε και μετά είχε από 23 έως 37 λεπτά συμμετοχή (6/7 φορές ήταν +30′), ενώ στην Α1 από τα 23′ μ.ό. έπεσε στα 19′ στα τελευταία 7 ματς, όπου ο Κέρι έχει 24′ μ.ό.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς θα κατορθώσει ο Πεδουλάκης να πάρει από τον Κέρι όσα μπορεί να δώσει δίχως να αλλοιωθεί η αμυντική λειτουργία του ΠΑΟ και ταυτόχρονα να βγάλει ο Ούκιτς το καλό πρόσωπό του, το οποίο είναι πολύτιμο!