Οι γαλλογερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τους «εργαζομένους της μεθορίου» (όσοι περνούν κάθε μέρα τα σύνορα με τη Γερμανία πηγαίνοντας στη δουλειά τους) δεν προλαβαίνουν να δέχονται ηλεκτρονικές αιτήσεις και τηλεφωνήματα τις τελευταίες ημέρες.

Μόνο στα τέσσερα γραφεία ενημέρωσης κοινού της Infobest έχουν φτάσει αιτήματα από 8.000 γάλλους συνταξιούχους, κυρίως από την περιοχή της Αλσατίας. Διότι είναι οι Αλσατοί πρώην εργαζόμενοι εκείνοι που πλήττονται από την πρόσφατη απόφαση των Αρχών της Γερμανίας να φορολογήσουν αναδρομικά τις συντάξεις περίπου 50.000 Γάλλων που εργάστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε γερμανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα μαρτυρούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι στη «Μοντ», πρόσθετη σύγχυση προκαλεί το περίπλοκο σύστημα φορολόγησης του ομοσπονδιακού κράτους αλλά και οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη δήλωση παλαιότερων εισοδημάτων.

Οι γάλλοι εργαζόμενοι της μεθορίου ήταν για περισσότερο από πέντε χρόνια… ξεχασμένοι από τους γερμανούς εφοριακούς. Ομως τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει οι αποστολές ειδοποιητηρίων σε συνταξιούχους που δεν είχαν κατά την περίοδο της απασχόλησής τους μόνιμη κατοικία στη Γερμανία.

Το αναδρομικό χαράτσι υπολογίζεται ότι θα αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα γερμανικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή όμως, οι Γάλλοι καταφεύγουν στις συμβουλές φοροτεχνικών –όπως η εταιρεία Infobest –οι οποίοι βρίσκουν τα παραθυράκια του νόμου προκειμένου να γλιτώσουν οι πελάτες τους έστω και μερικές εκατοντάδες ευρώ φόρου.

Το ζήτημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που θεωρείται πλέον πιθανό να υπάρξει πολιτική λύση. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στους «ξεχασμένους» της γερμανικής Εφορίας υπάρχουν και (λιγοστοί έστω) Γερμανοί στην καταγωγή συνταξιούχοι με τόπο κατοικίας τη Γαλλία.