Πρόταση νόμου, η οποία συμπληρώνει το επαρκές – κατά τη γνώμη της – νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού κατέθεσε η ΝΔ.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσθήκη τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους.

Παράλληλα, ποινικοποιείται η ρατσιστική ή μισαλλόδοξη προπαγάνδα που διακινείται μέσω του Διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι από τη νέα διατύπωση της πρότασης νόμου απουσιάζει η αναφορά στο «μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού», το οποίο συνιστά, μέχρι σήμερα, «επιβαρυντική περίσταση».

Η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας διαρθρώνεται σε τέσσερα άρθρα:

• Το άρθρο 1, τροποποιεί το αντίστοιχο πρώτο άρθρο του ν. 927/1979, και προβλέπει φυλάκιση από 3 μήνες και έως 3 χρόνια, καθώς και χρηματική ποινή από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ, για όποιον υποκινεί ή προκαλεί βία και μίσος ενάντια σε άλλα πρόσωπα, για τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές και την εθνική ή εθνολογική τους καταγωγή. Η νέα διατύπωση διαφέρει από την παλιά, στο ότι βάζει στο στόχαστρό της και την ρατσιστική ή μισαλλόδοξη προπαγάνδα που ασκείται μέσω του Διαδικτύου και στο ότι προβλέπει ελάχιστες ποινές φυλάκισης και χρηματικών προστίμων, που απουσιάζουν από την υφιστάμενη διάταξη.

• Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, τροποποιεί το αντίστοιχο δεύτερο άρθρο του ν.927/1979 και προβλέπει τις πιο πάνω ποινές και για όσους επιδοκιμάζουν, ή υποτιμούν τη σοβαρότητα των ναζιστικών εγκλημάτων, του εβραϊκού ολοκαυτώματος και των υπολοίπων γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή και τα ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια με αμετάκλητη απόφαση. Έτσι, η νομοθετική αυτή ρύθμιση, θέτει εξίσου στο στόχαστρό της τους αρνητές του Ολοκαυτώματος και εκείνους που αρνούνται την γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή. Τέτοιες ρυθμίσεις απουσιάζουν επίσης από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.

Στο ίδιο άρθρο, προβλέπονται, επίσης, και διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές πάσης φύσεως, για νομικά πρόσωπα (π.χ. πολιτικά κόμματα), των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για παραβάσεις των ως άνω διατάξεων.

• Στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, εισάγεται εξαίρεση για τα προηγούμενα άρθρα, η οποία αφορά το ίδιο το κράτος και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (στα οποία υπάγεται και η Εκκλησία) : «Οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος νόμου, δεν εφαρμόζονται ως προς το κράτος και τα όργανά του, τα ΝΠΔΔ και τα όργανά τους, και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου».

• Τέλος, με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, με αναβαθμισμένη τη σημασία των ρατσιστικών κινήτρων ενός εγκλήματος για τα δικαστήρια που το εκδικάζουν. Ενώ στην προηγούμενη διατύπωση του άρθρου 79, η τέλεση ενός εγκλήματος με ρατσιστικά ή μισαλλόδοξα κίνητρα συνιστούσε «επιβαρυντική περίσταση», με τη νέα διάταξη το δικαστήριο επιφορτίζεται να εξετάσει ειδικά εάν η εκτέλεση της πράξης προκλήθηκε από μίσος λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής του παθόντος. Σημειώνεται, επίσης, ότι από τη νέα διατύπωση απουσιάζει η αναφορά στο «μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού», το οποίο συνιστά μέχρι σήμερα, «επιβαρυντική περίσταση».

Το παρασκήνιο

Η απόφαση να επισπευσθεί η κατάθεση της πρότασης της ΝΔ ελήφθη στο πλαίσιο του διαγκωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι νωρίς το πρωί της Πέμπτης κατέθεσαν στη Βουλή ως πρόταση νόμου το σχέδιο Ρουπακιώτη.

Η ΝΔ όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωσή της, επιμένει στην επάρκεια του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θα εισηγηθεί προσθήκες ή τροποποιήσεις που θα προβλέπουν, ουσιαστικά, την ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος και θα επιφέρουν κυρώσεις στους θιασώτες του Ναζισμού και του Φασισμού.

Από την λεωφόρο Συγγρού επικαλούνται και την πρόσφατη γνωμοδότησης της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), δικαιολογώντας την άρνησή της να στηρίξει το νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση είχε προκαλέσει την αντίδραση των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, με την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι «στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες» ενώ και η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της είχε σχολιάσει σε σκωπτικό ύφος: «Από το «δε χρειάζεται νέος νόμος», η ΝΔ μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών»».

Η απάντηση της ΝΔ

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο έδωσε η ΝΔ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε και ότι με την πρόταση της ΝΔ «μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας».

Η ΝΔ σημειώνει ότι η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση, που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία και δεν έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει.

Υπογραμμίζει δε ότι από την αρχή η ΝΔ υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα είναι ισχυρό και χρειάζεται μόνο βελτιωτικές προσθήκες για επικαιροποίηση.

«Είναι σφάλμα να υποτιμάμε αυτό που υπάρχει, καθώς η Ελλάδα προηγήθηκε πολλών χωρών στο θέμα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Είναι μεγαλύτερο σφάλμα, αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν. Και είναι το πιο μεγάλο σφάλμα, αντί να απομονώνουμε τους νεοναζί, να τους δίνουμε επιπλέον προσχήματα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.