Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η δημοσιοποίηση την Πέμπτη της πρόθεσης της ΝΔ να καταθέσει προσθήκες στο ισχύον νομικό καθεστώς για τη ρατσιστική βία.

Την ελπίδα να καταλάβει σύντομα η Ν.Δ. ότι «στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες» εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό, η Φώφη Γεννηματά αναφέρει επίσης: «Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σχολίασε ότι οι προσθήκες που προτείνει η ΝΔ στον νόμο του 1979 «επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο».

«Από το «δε χρειάζεται νέος νόμος», η ΝΔ μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών»», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, που καταλήγει καλώντας «τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή».