Κέρδη 186 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ για το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε ανακοινώσει ζημιές 265 εκατ. Μάλιστα, είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η τράπεζα ανακοινώνει κέρδη, γεγονός που όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αποτελεί ένδειξη βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Αν συμπεριληφθεί το μη επαναλαμβανόμενο κόστος που σχετίζεται με το εγχείρημα της συγχώνευσης με τη Eurobank, τα καθαρά κέρδη περιορίζονται στα 27 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής έπαιξε η θυγατρική της στην Τουρκία Finansbank, η οποία κατέγραψε καθαρά κέρδη 155 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με πέρυσι. Θετική ήταν και η συμβολή των θυγατρικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οι οποίες κατέγραψαν κέρδη 13 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι είχαν καταγράψει ζημιές. Ως προς τα επιμέρους στοιχεία, οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ ο όμιλος μείωσε το λειτουργικό του κόστος κατά 10% στην Ελλάδα και 3% στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανέρχονται στο 19,8% του συνόλου για τον όμιλο και σε 24,3% για την Ελλάδα, ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις αντιστοιχεί σε 104%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τις επόμενες ημέρες η Εθνική θα φτάσει σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι· το εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να επιτελεί τον κομβικό της ρόλο στην ελληνική οικονομία, όπως αποδεδειγμένα τον έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής. Η τράπεζα συλλογικά, συνειδητά και υπεύθυνα σχεδιάζει το αύριο».