Το βράδυ της 22ας Μαΐου 2013 μία σκοτεινή φιγούρα είχε χωθεί στην αγκαλιά του πανύψηλου αμυντικού της Ιντερ Μάρκο Ματεράτσι σε μία γωνιά του Σαντιάγκο Μπερναμπέου και έκλαιγε γοερά.

Ηταν ο Ζοζέ Μουρίνιο που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον συναισθηματικό του φόρτο για την απόφασή του να αφήσει τους αγαπημένους του Νερατζούρι, που μόλις είχε οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης, για τη δόξα και το χρήμα που θα του χάριζε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σύλλογος του κόσμου, η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Μουρίνιο αποτελούσε διακαή πόθο του προέδρου των Μερένχες Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος πίστευε, και πιθανόν να συνεχίζει να πιστεύει, ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου και ο μόνος που μπορούσε τότε να σταματήσει την επέλαση της Μπαρτσελόνα η οποία το 2009 κατέκτησε όποιον τίτλο βρήκε μπροστά της υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα, ενώ την επόμενη σεζόν κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα. Γι’ αυτό δεν δίστασε να πληρώσει τη ρήτρα των 18 εκατ. ευρώ και να σπάσει το συμβόλαιο του Μουρίνιο με την Ιντερ για να τον φέρει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

Ο Πορτογάλος, που έγινε ο πρώτος προπονητής-σταρ, απογειώνοντας όχι μόνο τις δικές του απολαβές αλλά και των ανταγωνιστών του, ξεπερνώντας ακόμη και αυτές των άσων των γηπέδων, πίστεψε ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Συγκρούστηκε με αντιπάλους, έχωσε το δάκτυλό του στο μάτι του Τίτο Βιλανόβα, απείλησε δημοσιογράφους και διαιτητές, έδιωξε από τη Ρεάλ ανθρώπους-σύμβολα, όπως τον Χόρχε Βαλντάνο, αμφισβήτησε το έργο του προπονητή της δεύτερης ομάδας Αλμπέρτο Τορίλ, έβρισε επανειλημμένα τους παίκτες του και στο τέλος αποκαθήλωσε την εικόνα του Ικερ Κασίγιας, του ανθρώπου που σήκωσε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο Euro.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Από τον Δεκέμβριο ο Πέρεθ δεχόταν πιέσεις να απολύσει τον Μουρίνιο, ενώ στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου είχε ξεσπάσει εμφύλιος ανάμεσα στους «μουρινικούς» και στους «αντιμουρινικούς». Είναι τέτοια η ένταση και ο διχασμός που έχει προκαλέσει ο Μου στις τάξεις της Ρεάλ Μαδρίτης ώστε ο μαδριλένικος Τύπος χαρακτήρισε με πηχυαίο τίτλο τον επίδοξο αντικαταστάτη του Κάρλο Αντσελότι «Ειρηνοποιό»!

Ο Special One κατάφερε να αποφύγει την απόλυση καθώς είχε προβλέψει στο νέο του συμβόλαιο, που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι, αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου με τη Ρεάλ, να υπάρχει ρήτρα 20 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που του δώσουν τα παπούτσια στο χέρι, όπως έκανε τον Σεπτέμβριο του 2007 ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς στην Τσέλσι.

Ο Πέρεθ τον κράτησε όχι μόνο για να μην πληρώσει την αποζημίωση, αλλά και γιατί πίστευε μέχρι το τέλος ότι ο Μουρίνιο θα μπορούσε να φέρει το «Δέκατο», όπως αποκαλείται η εμμονή των Μερένχες, δηλαδή το δέκατο τρόπαιο Κυπέλλου Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ, και να δικαιωθεί για την επιλογή του.

«Είναι μία θλιβερή ημέρα αλλά θέλω το καλύτερο για τον Μουρίνιο. Αυτός ο σύλλογος πάντοτε θα τον θυμάται. Είναι μέρος της ιστορίας μας. Η πίεση είχε αυξηθεί πολύ, γι’ αυτό συνέβη ό,τι συνέβη. Μπορεί να έκανε κάποια λάθη αλλά ζήτησε συγγνώμη και η πίεση δεν ήταν φυσιολογική», είπε χθες ο Πέρεθ με εμφανή πρόθεση να δικαιολογήσει την επιλογή, αλλά κυρίως την εμμονή του σ’ αυτόν.

Ο Μουρίνιο είναι ο όγδοος προπονητής που φεύγει επί προεδρίας Πέρεθ, αλλά ο δεύτερος που θα σημαδέψει τον μεγαλοκατασκευαστή. Ο πρώτος είναι ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε ο οποίος σε τρία χρόνια (1999-2002) κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά απολύθηκε από τον Πέρεθ γιατί «η εμφάνισή του δεν ταίριαζε με αυτήν της ομάδας!».

ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. Η αποχώρηση του Μουρίνιο από τους Μερένχες ανοίγει τον δρόμο στον Πορτογάλο για επιστροφή στην Τσέλσι, ενώ στη Ρεάλ δίνουν αγώνα να τον αντικαταστήσουν το συντομότερο δυνατόν με τον Κάρλο Αντσελότι. Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν Νάσερ αλ Κελαϊφί θεωρεί ότι ο ιταλός τεχνικός έχει υπογράψει προσύμφωνο με τη Ρεάλ και απειλεί τους Ισπανούς ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν ολοκληρώσουν τη συμφωνία με τον Καρλέτο.

Ο Πέρεθ πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία και δεν έχει υπογραφεί κανένα προσύμφωνο με προπονητή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν να μην είναι τελικά ο Αντσελότι ο διάδοχος του Μουρίνιο, αν η Παρί Σεν Ζερμέν επιμείνει στη θέση της.

Πληροφορίες από το Παρίσι ανέφεραν ότι η Παρί κρατά σκληρή στάση στο θέμα, αποσκοπώντας σε μία πιθανή συμφωνία για μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ στον γαλλικό σύλλογο, ενώ αργά το βράδυ διέρρευσε ότι η ομάδα του Παρισιού προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον Ράφα Μπενίτεθ για να συζητήσουν την πιθανότητα να διαδεχθεί τον Καρλέτο.