Το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σύμφωνα με τον νόμο και την περιοχή δικαιοδοσίας του, είναι αρμόδιο για την ανέλκυση και απομάκρυνση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond που βυθίστηκε το 2007, υποστηρίζει ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή.

Ο υπουργός προσθέτει ότι το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση των επιπτώσεων στη θαλάσσια περιοχή.

Το υπουργείο διαπιστώνει ακόμη σοβαρά προβλήματα ως προς την ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου, καθώς το βάρος του (22.500 τόνοι), αλλά και η περίεργη θέση στην οποία βρίσκεται (σε βάθος 90 μέτρων η πλώρη και 140 η πρύμνη), καθιστούν οποιοδήποτε εγχείρημα παρακινδυνευμένο.

Τέλος ο Κ. Μουσουρούλης σημειώνει ότι το ΕΛΚΕΘΕ από την ημέρα του ναυαγίου έως σήμερα, προβαίνει σε συστηματικές μετρήσεις στην περιοχή και οι επιπτώσεις που διαπιστώνονται σε γενικές γραμμές στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι σε γενικές γραμμές αμελητέες.

Η κάλυψη των δαπανών των μετρήσεων αλλά και της αντιρύπανσης της περιοχής βαρύνουν έως σήμερα με δαπάνες την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Πρόσφατα στο Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάστηκαν οι δύο αγωγές του Δήμου Θήρας και του ελληνικού δημοσίου, για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» και η απόφαση αναμένεται σε περίπου 3 μήνες. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η δίκη για το ποινικό μέρος της υπόθεσης.