Μετά τον σινοευρωπαϊκό οικονομικό πόλεμο τώρα απειλείται και ευρωπαϊκός εμφύλιος, με αφορμή την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλιακά πάνελ. Το Βερολίνο ύψωσε τους τόνους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, διά στόματος του αρμόδιου επιτρόπου Κάρελ ντε Γκουχτ, έχει προαναγγείλει την εφαρμογή μέτρων προστατευτικού χαρακτήρα έναντι των αθέμιτων εμπορικών μεθόδων που χρησιμοποιούν κινεζικές βιομηχανίες όπως η Huawei και η ZTE.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ικανοποιεί τη γερμανική πλευρά, παρά το γεγονός ότι ο κινεζικός ανταγωνισμός στον κλάδο των φωτοβολταϊκών έχει φέρει στο χείλος της χρεοκοπίας γερμανικές εταιρείες όπως η SolarWorld.

Την περασμένη Κυριακή η Ομοσπονδία Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) κάλεσε με επιστολή της τις Βρυξέλλες «να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης», καθώς η επιβολή δασμών «θα απέβαινε εις βάρος και των δύο μερών». Μάλιστα η πανίσχυρη γερμανική ομοσπονδία ζητεί από τη γερμανική κυβέρνηση «να δράσει με σθένος» υπερασπιζόμενη τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα είχαν κινηθεί μία ημέρα πριν τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανών Εξαγωγέων (BGA) Αντον Μπέρνερ όσο και η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ στην εφημερίδα «Βελτ». Ο γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι «οι τιμωρητικού χαρακτήρα δασμοί συνιστούν λάθος εργαλείο» για την επίλυση των εμπορικών διαφορών ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα. «Η γερμανική βιομηχανία παρακολουθεί με δικαιολογημένη ανησυχία», πρόσθεσε εμφατικά.

Οι παρεμβάσεις από το Βερολίνο σημειώνονται ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ετοιμάζεται να εφαρμόσει ορισμένες από τις αυξήσεις δασμών που έχει ανακοινώσει προκειμένου να αντιμετωπιστούν «πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού». Σε κάποιες περιπτώσεις οι δασμοί, που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου, θα φτάνουν μέχρι και το 70%.

Ομως για τη Γερμανία το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα ξεπερνά τα στενά όρια του κλάδου των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι γερμανικές εξαγωγές προϊόντων ανήλθαν στα 67 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά και αντιστοιχούν στο 6% του συνολικού όγκου εξαγωγών της χώρας. Το ποσοστό αυτό αντανακλά την αλληλεξάρτηση των δύο οικονομιών. Αλλωστε η αλματώδης ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλιακών πάνελ στην Κίνα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε made in Germany προϊόντα: τα μηχανήματα κατασκευής που χρησιμοποιούνται από τις κινεζικές επιχειρήσεις κατασκευάζονται στην πλειονότητά τους στη Γερμανία. Παράλληλα, σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται άμεσα από τις εξαγωγές προς την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BDI.

Παρά τις διακηρυγμένες γερμανικές ενστάσεις, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων που δέχονται κινεζικές επιχειρήσεις οι οποίες στη συνέχεια εξάγουν προϊόντα στην Ευρώπη με τιμές κάτω του κόστους. Ομως και το Πεκίνο έχει τα δικά του όπλα σε αυτό τον πόλεμο: στη διάρκεια της διεθνούς περιοδείας του τις προσεχείς ημέρες, ο κινέζος ηγέτης θα ασκήσει πιέσεις στις χώρες που βλέπουν την Κίνα ως μια απέραντη αγορά για τα προϊόντα τους. Ως ο μεγαλύτερος –μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών –εξαγωγέας προς την Κίνα, η Γερμανία είναι ασφαλώς μία από αυτές.