Η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα πουληθούν σε ιδιώτη, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη μητρική ΔΕΗ και η πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συγκροτούν το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοίνωσε σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το σχέδιο που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015 ή το αργότερο το πρωτο τριμηνο του 2016 περιλαμβάνεται στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, και για το λόγο αυτό χθες απεστάλη και επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, προς τον Εκπρόσωπο της Ε.Ε στην Τρόικα, Ματίας Μορς, αναφορικά με το σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Με την προωθούμενη αναδιάρθρωση της ΔΕΗ η κυβέρνηση στοχεύει στην δημιουργία νέων συνθηκών για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού αλλά και μέσω της αποκρατικοποίησης την εξασφάλιση εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τρεις βασικές ενότητες και συγκεκριμένα:

-Το διαχωρισμό και αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), με τελική κατάληξη την ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς. Η πρώτη φάση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός στο 2013, ενώ προβλέπεται και η είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την οποία θα εκχωρηθεί έως το 49% των μετοχών και η διοίκηση της εταιρείας.

Σε δεύτερη φάση εντός του δεύτερου τρίμηνου του 2014 ο επενδυτής θα αποκτήσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών με πρόβλεψη για διατήρηση ποσοστού καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο. Ωστόσο οι προσφορές που θα κατατεθούν εξ αρχής από τους ενδιαφερόμενους θα καλύπτουν και τις δυο φάσεις της αποκρατικοποίησης ενώ σύμφωνα με το σχέδιο σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ που θα αναλάβει τη διαδικασία θα μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και προσαρμογές χωρίς όμως να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα.

– Τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού. Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και νέων μονάδων, καθώς και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Η εταιρεία αυτή θα περιλαμβάνει λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου καθώς και ορυχεία λιγνίτη.

Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της εταιρείας θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου 201.Ο διαγωνισμός για την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σήμερα στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες) ενώ θα αναλάβει αναλογικά και μέρος του χρέους της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

– Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί το τελευταίο στάδιο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και προβλέπει τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% των μετοχών της εταιρείας και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη το 49% των μετοχών της ΔΕΗ διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης εκτιμάται ότι θα αρχίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2015, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου έτους ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.