Χιλιάδες Αργεντινοί ταξιδεύουν στη γειτονική Ουρουγουάη προκειμένου να κάνουν αναλήψεις από τραπεζικά μηχανήματα. Τα δολάρια που παίρνουν τα μεταπωλούν, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελ Παΐς», στη διπλάσια από την επίσημη τιμή όταν επιστρέψουν στην Αργεντινή, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει.

Ο ουρουγουανός δημοσιογράφος Φρέντις Καμπρέρα λέει ότι δεν έχει δει ποτέ τόσο πολλούς Αργεντινούς να σχηματίζουν ουρά έξω από τις πόρτες τραπεζών της χώρας του. Οχι τουλάχιστον από το 2001, όταν η Αργεντινή είχε πτωχεύσει. Η σημερινή κατάσταση της Αργεντινής απέχει πολύ από τότε, καθώς την τελευταία δεκαετία η οικονομική ανάπτυξη έφθασε στο 7,2% και η ανεργία μειώθηκε από το 17,3% στο 7,3%. Ομως κάθε ημέρα στους δρόμους της ουρουγουανής πόλης Κολόνια ντελ Σακραμέντο (με πληθυσμό 25.000 κατοίκων) μπορεί κάποιος να δει εκατοντάδες Αργεντινούς να περιμένουν μπροστά από μηχανήματα ανάληψης μετρητών για να πάρουν δολάρια.

Η επιχείρηση είναι απλή: η επίσημη ισοτιμία του δολαρίου στην Αργεντινή είναι 5,21 πέσο. Ομως από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά είναι σχεδόν αδύνατον να αγοράσει κάποιος δολάρια σε αυτή την τιμή. Η Κολόνια απέχει μόλις 45 χλμ. από το Μπουένος Αϊρες και με το φέρι κάποιος χρειάζεται μόλις μία ώρα για να φθάσει. Με την προμήθεια της τράπεζας το δολάριο φθάνει να αγοράζεται 6,40 πέσο. Με την επιστροφή στο Μπουένος Αϊρες όμως το ίδιο χαρτονόμισμα μπορεί να πωληθεί στη μαύρη αγορά σε τιμή άνω των 10 πέσο, διπλάσια δηλαδή από την επίσημη ισοτιμία. Η επίσημη τιμή μπορεί να παραμένει σταθερή, στους δρόμους όμως το δολάριο ανεβαίνει συνεχώς και ταχύτατα –ήταν 8 πέσο τον Φεβρουάριο, 9 τον Απρίλιο και έφθασε τα 10 πέσο στις αρχές Μαΐου. Οπως και η εντυπωσιακή καριέρα του αργεντινού σταρ της Μπαρτσελόνα, έτσι και το «δολάριο Μέσι», όπως ονομάστηκε, φαίνεται ότι έχει εκρηκτική πορεία. Ολο και περισσότεροι Αργεντινοί αποφασίζουν να κάνουν το ταξίδι που θα διπλασιάσει τα χρήματά τους.

Οι Ουρουγουανοί, που βλέπουν την κατάσταση, μονολογούν ότι αν η διαφορά του δολαρίου μεταξύ επίσημης τιμής και μαύρης αγοράς είναι 100% στην Αργεντινή, στη χώρα τους πλησιάζει το 500%. Ομως στην Ουρουγουάη οι έλεγχοι είναι πολύ πιο αυστηροί. Και στην Αργεντινή, βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, όμως οι πολίτες βρίσκουν πάντα τρόπους να ξεφεύγουν.

Η βασική αιτία πίσω από τους περιορισμούς για το δολάριο είναι το ενεργειακό έλλειμμα. Πέρυσι ήταν περίπου 10 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το εμπορικό πλεόνασμα που χρειάζεται η χώρα για να μην αναγκάζεται να δανείζεται από το εξωτερικό με πολύ υψηλά επιτόκια. Φέτος το ενεργειακό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση χρειάζεται δολάρια για να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ομως και όσοι στέκονται στις ουρές έξω από τις τράπεζες της Κολόνια δηλώνουν ότι επίσης χρειάζονται δολάρια για να τα βγάλουν πέρα με τον πληθωρισμό. Σπεύδουν να τονίσουν μάλιστα ότι δεν σκοπεύουν να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά αλλά να τα κρατήσουν σπίτι τους…

Οι περισσότεροι ανήκουν στη μεσαία τάξη. «Δεν προσποιούμαι ότι είμαι ειδική στα οικονομικά, δεν έχω όμως άλλον τρόπο», λέει μια γυναίκα. «Μπορείτε να φανταστείτε την αγωνία μου όταν φθάνω στο λιμάνι του Μπουένος Αϊρες με το σακίδιο γεμάτο δολάρια, τρέμοντας μη με κλέψουν;».