To μπουγέλωμα του Γιώργου Μπαρτζώκα, από τους παίκτες του (την πλήρωσαν λιγότερο ο Βασίλης Σπανούλης και οι πρόεδροι) ήταν το αποκορύφωμα της θριαμβευτικής βραδιάς.

Με τον Παπανικολάου, τον Αντιτς και τον Μάντζαρη να ηγούνται της κίνησης οι παίκτες έφυγαν σφαίρα από τα αποδυτήρια με μπουκάλια νερό και πήγαν στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου για να κάνουν μούσκεμα τον Γιώργο Μπαρτζώκα αλλά και – λιγότερο – τον Βασίλη Σπανούλη.

Ηταν η αποθέωση ουσιαστικά για τον Έλληνα τεχνικό που νωρίτερα άκουγε ρυθμικά το όνομά του από τους χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού, πεντακόσιοι εκ των οποίων πήγαν και στο ξενοδοχείο των παικτών για να συνεχίσουν την αποθέωση.

Ενώ παίκτες και προπονητές είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και λίγο με τις οικογένειές τους, μετά από τόσο μεγάλη πίεση.

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Ευχαριστώ τα παιδιά και τους προέδρους»

«Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι θέμα της ομάδας. Εμείς μείναμε ενωμένοι στις πιο δύσκολες στιγμές της χρονιάς. Θυμάμαι, ακόμη και τώρα ότι ο πρώτος που μου έστελνε μήνυμα όταν χάναμε ήταν ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Μου έλεγε πάντα “θα είμαστε στο Λονδίνο” και τον ευχαριστώ, όπως και τον αδερφό του, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους μας στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, είχε έρθει σε μια συναυλία εδώ στην Ο2 Αρένα και μου έστειλε μια φωτογραφία, λέγοντας ότι … θα πάμε εκεί όλοι μαζί τον Μάιο» τόνισε συγκινημένος ο Γιώργος Μπαρτζώκας λίγο πριν γίνει μούσκεμα για να συνεχίσει:

«Η ζωή φτιάχνει πολύ όμορφες ιστορίες. Νιώθουμε υπερήφανοι. Συγχαρητήρια στους προέδρους, στον Γιώργο Σκινδήλια, στους συνεργάτες μου, γιατί περνώντας δια πυρός και σιδήρου φτάσαμε ως εδώ. Μέσα από συνθήκες αντίξοες για εμάς, αμφισβήτησης και στρες. Τώρα δείξαμε τι πρεσβεύουμε σαν ομάδα. Την ομάδα που μπορεί να παίξει διαφορετικά είδη μπάσκετ. Να βάλει 100 πόντους. Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το μυστικό, θα πω μόνο το δέσιμο της ομάδας, η συνεκτικότητά μας. Κοιτάξτε πώς εμείς οι Έλληνες μπορούμε να λειτουργούμε, αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αν όχι μπορούμε να καταστραφούμε» είπε ο Έλληνας τεχνικός που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Ελληνες που γέμισαν την O2 arena (τουλάχιστον 6000) και μίλησε και για τον αγώνα: «Ο Ολυμπιακός γυρίζει από μεγάλες διαφορές και αυτό γινόταν όλη τη χρονιά. Δεν είναι σύμπτωση. Έχουμε τον τρόπο να επανέλθουμε έχοντας παίκτες με χαρακτήρα, αυτό που λέμε ψυχή. Αυτό που είπα στους παίκτες στο -17 είχε να κάνει απλά με ενθάρρυνση. Παίξαμε πρώτη φορά με αυτή την ομάδα και δεχτήκαμε σοκ στο πρώτο δεκάλεπτο, αφού η Ρεάλ είναι ταλαντούχα ομάδα. Στο τάιμ άουτ είπαμε ότι πρέπει να βάλουμε ένα χέρι στην μπάλα, να πάρουμε ανοιχτά σουτ. Αντιτς, Περπέρογλου έβαλαν τρίποντα, άλλαξε η ψυχολογία μας. Μετά το ημίχρονο, ο Σπανούλης δεν μπορούσε να μην είναι καλός, χρειάστηκε ένα δίλεπτο για να μας οδηγήσει. Καλές φάσεις είχαμε επίσης όπως η τάπα του Κάιλ στον αιφνιδιασμό. Το μόνο που έκανα εγώ ήταν να ενθαρρύνω τους παίκτες».

Οσο για τον ίδιο που έγινε ο πρώτος έλληνας προπονητής που παίρνει Ευρωλίγκα, δεν θέλησε όπως πάντα να μιλήσει προσωπικά:

«Απλά την κατάλληλη χρονική στιγμή ήμουν στο κατάλληλο σημείο. Είχα την τύχη να καθοδηγήσω μια ομάδα που έχει δείξει πόσο ταλέντο έχει και πόσο καλά μπορούν να παίξουν μαζί οι παίκτες. Ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου που με βοήθησαν πολύ και καταφέραμε να φέρουμε αυτό το θεαματικό αποτέλεσμα. Όλοι βάζουν ένα λιθαράκι σε μία επιτυχία. Όσοι συμμετείχαν έχουν μέρος στην επιτυχία. Είχαμε φοβερή υποστήριξη από την οικογένεια Αγγελόπουλων, που είναι εκπληκτικοί χαρακτήρες».

Οι ξένοι δημοσιογράφοι του είπαν πως διαθέτει μια από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία της Ευρωλίγκας και ο σεμνός τεχνικός απάντησε:

«Είναι πολύ τιμητικό να θεωρείται ότι αυτός ο Ολυμπιακός είναι μία από τις καλύτερες ομάδες που έχει παίξει ποτέ στην Ευρωλίγκα. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως δουλεύουμε πολύ σκληρά. Κάνουμε και ομαδική και ατομική προπόνηση. Είναι παίκτες που έχουν προετοιμαστεί να μπορούν να αντέξουν σκληρή προπόνηση. Όχι μόνο την τελευταία χρονιά, αλλά σε όλη τους την καριέρα οι παίκτες μου».

Οσο για το γεγονός ότι τα προηγούμενα οκτώ ελληνικά κύπελλα πρωταθλητριών τα έχουν πάρει σέρβοι προπονητές είπε:

«Οι σέρβοι προπονητές που κατέκτησαν τρόπαια με ελληνικές ομάδες βοήθησαν πολύ το ελληνικό μπάσκετ. Έφεραν τεχνογνωσία και τίτλους και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε. Υπάρχουν έλληνες προπονητές, καταρτισμένοι, που έχουν χτίσει χαρακτήρα γιατί η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού. Αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά εδώ, μπορούν να την κάνουν οπουδήποτε. Μακάρι να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους ικανούς προπονητές να κατακτήσουν τίτλους».

Βασίλης Σπανούλης: «Αξίζαμε την κορυφή της Ευρώπης»

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε για τρίτη φορά πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ, κατακτώντας τον 3ο τίτλο του, αλλά ήταν και η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση με 22 πόντους (και 5/7 τρίποντα) σε ένα ημίχρονο ! Με τον Ολυμπιακό να βάζει 100 πόντους στον τελικό, 90 σε 30 λεπτά και 29 στο τελευταίο δεκάλεπτο!

«Αξίζουμε να είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης. Κερδίσαμε δύο πολύ μεγάλες ομάδες. Τις δύο τελευταίες χρονιές είναι δύσκολο να αντιμετωπίζω σύνθετες άμυνες, πολλούς αντιπάλους, αλλά γι’ αυτό πληρώνομαι. Το μόνο που μπορούσα λοιπόν να κάνω στο α΄ μέρος του τελικού ήταν να ενθαρρύνω τους συμπαίκτες μου και να σκεφτώ λύσεις. Σκέφτηκα πώς με έπαιζαν οι αντίπαλοι, έφερα εικόνες στο μυαλό μου από το πρώτο ημίχρονο στην ανάπαυλα και βρήκα τη λύση. Έχουμε επιστρέψει πολλές φορές. Ένα παιχνίδι διαρκεί 40 λεπτά. Μπήκαν νεαρά παιδιά, όπως ο Σλούκας και ο Κατσίβελης, αλλά και οι Αντιτς, Περπέρογλου, Λο. Με την Εφές χάναμε 15 πόντους στο πρώτο παιχνίδι και καταφέραμε να το γυρίσουμε. Λες και μας δίνει φτερά αυτό» είπε χαρούμενος και συνέχισε:

«Το να πετυχαίνεις 100 πόντους σε τελικό είναι επίτευγμα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κυριαρχούν συνήθως οι άμυνες σε τελικούς. Δεν ξέρω… άλλη μία πρέπει να το έχει ξανακάνει σε τελικό. Η Ζαλγκίρις νομίζω. Οι πρόεδροί μας και ο πατέρας τους, όπως και ο κύριος Σκινδήλιας, μας κράτησαν ενωμένους ενώ οι χαρακτήρες στα αποδυτήρια είναι τρομεροί. Είναι δύσκολο να αποδεχτείς το ρόλο σου και να μη θέλεις κάτι παραπάνω. Η ομάδα έχει χαρακτήρα, υπάρχει σεβασμός και μπορεί κάποιοι να θέλουν να κάνουν κακό στην ομάδα. Αλήθεια ποιος δεν έχει μαλώσει με τη γυναίκα του; Εμείς είμαστε οικογένεια και έτσι θα παραμείνουμε. Αν εξαιρέσεις το πρώτο δεκάλεπτο, πραγματικά κυριαρχήσαμε. Η τακτική μας ήταν εξαιρετική. Είχαμε τρομερή ενέργεια. Να αποδώσουμε τα εύσημα και στο γυμναστή μας, τον Ανδρέα Γκατζούλη. Δεν έχουμε αναφέρει τους ανθρώπους του Τύπου, τους γιατρούς τους φυσικοθεραπευτές. Κάνουν όλοι εκπληκτική δουλειά και πραγματικά είναι η καλύτερη ομάδα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Δεν θα σας απαντήσω για το μέλλον μου. Τώρα θέλω να χαρώ αυτό που έχουμε πάρει. Αυτή η ομάδα είχε 15 χρόνια να πάρει τίτλο και τώρα έχει πάρει δύο ευρωπαϊκά σε δύο χρόνια. Να το χαρώ λοιπόν και μετά να συγκεντρωθώ στον επόμενο στόχο που είναι το ελληνικό πρωτάθλημα» κατέληξε ο μεγάλος αυτός σταρ που άλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού και δικαίωσε τους αδελφούς Αγγελόπουλους που τον έφεραν στην ομάδα κάνοντας τη μεγαλύτερη κίνησή τους στη θητεία τους στους ερυθρόλευκους.