Μερικά από τα πλέον γνωστά για τη φιλανθρωπική τους δράση ιδρύματα χρησιμοποιούνται από υπεράκτια εταιρικά οχήματα ώστε να αποκρύπτονται εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες από τις φορολογικές αρχές της Βρετανίας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των κυριακάτικων «Τάιμς».

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που διέρρευσαν από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), μεγάλοι επενδυτές όριζαν γνωστούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς ως δικαιούχους οφσόρ καταπιστευμάτων (τραστ), τα οποία στην πραγματικότητα είχαν δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Ορίζοντας τους οργανισμούς αυτούς που έχουν και φιλανθρωπική δράση ως δικαιούχους των τραστ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες μπορούν να αποφεύγουν τους ελέγχους των Αρχών.

Ανάμεσα στις συγκεκριμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που ορίστηκαν ως δικαιούχοι καταπιστευμάτων με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τις Νήσους Κουκ περιλαμβάνονται οι Greenpeace, Διεθνής Αμνηστία, Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, Cancer Research UK και National Trust.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις επεσήμαναν ότι δεν είχαν γνώση των συγκεκριμένων καταπιστευμάτων και ότι ποτέ δεν έλαβαν χρήματα. Η έρευνα των κυριακάτικων «Τάιμς» και της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι ο Πολ Χόγκαν, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον «Κροκοδειλάκια» και ερευνάται αυτή την περίοδο για φοροδιαφυγή, τοποθέτησε 34 εκατ. δολάρια στο υπεράκτιο καταπίστευμα Carthage Trust, στο οποίο δικαιούχος είχε οριστεί ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός. Από τα στοιχεία που διέρρευσαν από τον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής φαίνεται ότι περίπου 300 καταπιστεύματα έχουν ως δικαιούχους φιλανθρωπικές οργανώσεις. Από αυτές η πλέον συχνά εμφανιζόμενη είναι ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ». «Φαίνεται ότι το όνομά μας έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης κάποιου ο οποίος επιχειρεί από ένα νησί το οποίο είναι διάσημο για τη διευκόλυνση της φοροαποφυγής», είπε ο διευθυντής της Greenpeace Τζον Σόβεν, o οποίος εμφανίζεται να έχει οριστεί δικαιούχος τραστ στις Νήσους Κουκ στον Νότιο Ειρηνικό.

Ειδικοί στην υπεράκτια οικονομία ανέφεραν ότι δεν υπάρχει φορολογικό όφελος από τη δημιουργία τραστ για φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες ήδη τυγχάνουν ευνοϊκής φορολογικής αντιμετώπισης. «Το κόλπο με την εμπλοκή φιλανθρωπικών οργανώσεων είναι κάτι που συχνά αποκαλύπτουμε», είπε ο Μπουρκ Φάιλς του ομίλου Lubrinco που ειδικεύεται στους οικονομικούς ελέγχους. «Πρόκειται για καταπιστεύματα-βιτρίνες, τα οποία αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για το ξέπλυμα χρήματος».