«Στους παίκτες μου λέω πως είναι σαν να παίζεις σκάκι τρέχοντας, κάποιος να προσπαθεί να σε σκοτώσει κι εσύ προσπαθείς να τον αποφύγεις».

Έτσι φαντάζεται ο νέος προπονητής Αντρέα Τρινκιέρι, που τη Μ. Δευτέρα δίνει την πρώτη του συνέντευξη ως ομοσπονδιακός προπονητής, το μπάσκετ: Σαν επιτραπέζιο παιχνίδι, με καλαθοσφαιριστές που προσπαθούν εν κινήσει να αποφύγουν επίδοξους δολοφόνους!

Παλιότερα, στα πρώτα βήματά του ως προπονητής, είχε ένα τρελό όνειρο, κάτι σαν μπασκετικό κατενάτσιο με στοιχεία ξαφνικού θανάτου.

«Όταν ήμουν νέος φιλοδοξούσα να σταματώ όλες τις επιθέσεις των αντιπάλων, να διατηρώ σκορ 0-0 και να νικούν οι ομάδες μου με σκορ 1-0, ευστοχώντας σε βολή. Ήταν νεανικά όνειρα», είπε ο νέος προπονητής της Εθνικής, μιλώντας το καλοκαίρι του 2012 στο Διεθνές Σεμινάριο «Φαίδων Ματθαίου» του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλοθοσφαίρισης.

Ως ώριμος επαγγελματίας τα όνειρά του είναι πολύ πιο ρεαλιστικά, όπως παραδέχθηκε.

«Τώρα πιστεύω ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα πάντα, άρα πρέπει να ξέρουμε τι επιλογές θα προσφέρουμε στους αντιπάλους κι αν σκοράρουν πρέπει να πούμε στους παίκτες μας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», συνέχισε.

Προϋπόθεση καλής συνεργασίας είναι να εντοπιστεί κοινή συχνότητα μεταξύ παικτών και προπονητή.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας είναι όχι αν έχετε καλές ιδέες, αλλά αν οι παίκτες σας μπορούν να κατανοήσουν τις ιδέες σας και να σας ακολουθήσουν», είπε στην εισαγωγή του ο Ιταλός, μιλώντας σε ακροατήριο εκατοντάδων προπονητών.

Πρακτικά επρόκειτο για «συνέντευξη» διάρκειας δύο ωρών και 44 λεπτών συνολικά, όσο διήρκησαν οι τρεις διαλέξεις του με θέματα : «Σχεδιασμός του αγωνιστικού πλάνου για ένα ματς. Οργάνωση της παρουσίασης βίντεο. Επιθετική τακτική με τη μπάλα στο χαμηλό πόστ. Πικ εν ρολ άμυνα».

Υπό μία έννοια ήταν η πρώτη εφ όλης της ύλης «συνέντευξη» του νέου προπονητή της Εθνικής επί ελληνικού εδάφους, έξι μήνες πριν επιλεγεί από την Ομοσπονδία και μάλιστα με ερωτήσεις από τους πιο εξειδικευμένους ενδιαφερόμενους.

Τα nea.gr παρακολούθησαν τις διαλέξεις και κράτησαν σημειώσεις, μέσω των οποίων αποκαλύπτεται το περίγραμμα της φιλοσοφία του Τρινκιέρι.

«Δεν θα σας μιλήσω για την αλήθεια. Άλλωστε, ουδείς προπονητής κατέχει την αλήθεια. Θα σας μιλήσω για τη δική μου εκδοχή», είπε στο σεμινάριο και πρόσθεσε: «Όταν ήμουν στο Μιλάνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το 90% του σκάουτινγκ των αντιπάλων βασιζόταν στην επίθεση τους.

Τώρα θα έλεγα είναι ότι το ποσοστό είναι 50-50 ή 80-20. Πολλές φορές είναι χρησιμότερο να γνωρίζεις την άμυνα του αντιπάλου. Εξαρτάται από τον αντίπαλο ή την ομάδα σου».

Η ανάλυση γίνεται από τον Τρινκιέρι σταδιακά, ενώ οι προβολές dvd περιλαμβάνουν ισχυρές δόσεις θετικών μηνυμάτων.

«Δείξτε στους παίκτες σας κομμάτια του αγώνα που κάνουν σωστές ενέργειες. Αν τις δουν, πιστεύουν ότι μπορούν να τις επαναλάβουν.

»Μην τους προβάλλετε μόνο τα λάθη τους. Οι παίκτες πιστεύουν σε σας. Ανεβάστε την ψυχολογία τους», πρότεινε στους συναδέλφους του.

Οι συνήθως τρεις προβολές τις παραμονές του ματς έχουν κάθε μία μέγιστη διάρκεια δέκα λεπτών.

Την ημέρα του αγώνα ο Ιταλός εστιάζει στην ανάλυση των ατομικών στοιχείων του κάθε παίκτη της αντιπάλου ομάδας.

Στο «επικίνδυνο επιτραπέζιο» της φαντασίας του Τρινκιέρι, κομβικής σημασίας είναι η επιθετική ανάπτυξη μέσω τού χαμηλού ποστ.

«Οι ομάδες σε όλα τα επίπεδα πρέπει να έχουν ποστ απ παιχνίδι, για πολλούς λόγους.

»Κατά την άποψή μου, ο σημαντικότερος είναι ότι έτσι ελέγχεις το ρυθμό του ματς.

Επίσης δημιουργείς πρόβλημα με φάουλ στους αντιπάλους.

Το θέμα γεννάται όταν δεν έχεις ψηλούς για να κρατήσουν τη μπάλα», εξήγησε.

Εκτός απροόπτων στην Εθνική θα έχει στη διάθεσή του ψηλούς για κάθε κατάσταση.

Αν το ζήτημα της επιθετικής ανάπτυξης στο λόου ποστ λύνεται και με φόργουορντ, για τα ανεπαρκή σκριν χρειάζονται πιο ριζοσπαστικά μέτρα.

Ο Τρινκιέρι αντιμετώπισε το φαινόμενο με την ομάδα επίδειξης του σεμιναρίου.

Αποτέλεσμα; «Όταν δεν γίνεται καλό σκριν είναι καρκίνος για την ομάδα. Σπαταλάμε πέντε δευτερόλεπτα και συγχρόνως δεν έχουμε ελεύθερο παίκτη», είπε.

Προτεινόμενες λύσεις; «Ή πάω στον γενικό διευθυντή και ζητάω αλλαγή του παίκτη ή τον σκοτώνω», απάντησε ο νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδας.