Κίτρινη κάρτα στους προϊσταμένους 104 εφοριών όλης της Ελλάδας δείχνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δημοσιοποιώντας χθες στοιχεία για τις επιδόσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Σε σύνολο 140 εφοριών μόλις οι 36 έπιασαν ή ξεπέρασαν τους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013.
ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ. Αυτό σημαίνει ότι, αν το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις των εφοριών που υστερούν, θα ακολουθήσουν οι δεύτερες κίτρινες κάρτες, κάτι που απλώς συνεπάγεται δεκάδες μετακινήσεις προϊσταμένων εφοριών εντός του καλοκαιριού.
Τονίζεται ότι με απόφαση που είχε εκδώσει προ μηνός ο κ. Θεοχάρης καθορίστηκαν κριτήρια αξιολόγησης των προϊσταμένων εφοριών και ελεγκτών, τα οποία βασίζονται στην επίτευξη των στόχων που τίθενται ανά τρίμηνο για αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αν και η απόφαση εκδόθηκε τον Μάρτιο, η αξιολόγηση μετρά αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013 και όσοι προϊστάμενοι εφοριών και προϊστάμενοι ελεγκτών έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου μείνουν «ανεξεταστέοι», θα μετακινηθούν. Η αξιολόγηση των διευθυντών εφοριών θα γίνεται από τον γενικό διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων, ενώ για χαμηλότερες βαθμίδες, όπως οι υποδιευθυντές ή οι τμηματάρχες, συμμετοχή στην αξιολόγηση θα έχουν και οι προϊστάμενοί τους στην ίδια υπηρεσία. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα αποσταλεί στον κ. Θεοχάρη, ο οποίος θα ανανεώσει ή όχι τη θητεία του κάθε αξιολογουμένου.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, η απόφαση τοποθέτησης προϊσταμένων στις εφορίες θα καθορίζει τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για κάθε οργανική μονάδα ανά τρίμηνο και η επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων θα ελέγχεται ανά τρίμηνο, ώστε η απόφαση πρόωρης λήξης της θητείας προϊσταμένων να λαμβάνεται με κύριο κριτήριο την επίτευξη των τριμηνιαίων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων της οργανικής μονάδας.

Πληγή ο ΦΠΑ. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε χθες στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πορεία των εισπράξεων των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών κινήθηκε εντός των στόχων το πρώτο τρίμηνο του 2013, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στην υπεραπόδοση 36 εφοριών, καθώς 104 εφορίες υστέρησαν. Ειδικότερα, οι ΔΟΥ, αν και έπρεπε να εισπράξουν βάσει στοχοθεσίας 6,20 δισ. ευρώ, εισέπραξαν 6,21 δισ. ευρώ συνεισφέροντας τα 6/10 των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού που στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου ανήλθαν σε 10,7 δισ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο οι ΔΟΥ έπρεπε να εισπράξουν 2,86 δισ. ευρώ και εισέπραξαν 2,91 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο έπρεπε να εισπράξουν βάσει στοχοθεσίας 1,55 δισ. ευρώ και εισέπραξαν 1,67 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2013 οι ΔΟΥ έπρεπε να εισπράξουν 1,79 δισ. ευρώ και εισέπραξαν 1,62 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μεγάλη μείωση των καθαρών εσόδων εφέτος τον Μάρτιο οφείλεται στο μεγάλο ύψος των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν, ενώ το ποσό των επιστροφών το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανέρχεται σε 783 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι έμμεσοι φόροι υστέρησαν έναντι του στόχου. Το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκε ΦΠΑ ύψους 2,27 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 9 δισ. ευρώ και σε επίπεδο τριμήνου καταγράφηκε απόκλιση 4,8% έναντι του στόχου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από