Το ταξίδι του Παναθηναϊκού δεν έφθασε ώς τον τελικό προορισμό, αλλά ήταν πολύ πιο μακρινό και πιο ωραίο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς στην αρχή της σεζόν, όταν άλλαξε εκ βάθρων! Ακόμη και στον χθεσινό, πέμπτο και τελευταίο, προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα στο Palau Blaugrana (64-53), όπου όλα πήγαν ανάποδα στην αρχή του ματς, οι Πράσινοι πάλεψαν ώς το φινάλε και αποκλείστηκαν με ψηλά το κεφάλι, αποδεικνύοντας ότι η ομάδα έχει αδυναμίες αλλά είναι από σκληρό μέταλλο.

Ουσιαστικά το ματς κρίθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν ο Παναθηναϊκός έχασε τη συγκέντρωσή του, γιατί ο Διαμαντίδης χρεώθηκε αδίκως με φάουλ σε ελάχιστο χρόνο. Με το χρονόμετρο να δείχνει μόλις 97 αγωνιστικά δεύτερα, έφθασε τα δύο φάουλ και όταν στο πέμπτο λεπτό οι διαιτητές εφηύραν το τρίτο φάουλ, οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης έχασαν το παρκέ από τα πόδια τους. Ο Πεδουλάκης υποχρεώθηκε να τραβήξει τον Διαμαντίδη στον πάγκο και χάθηκαν οι επιλογές, το καθαρό μυαλό και η αυτοπεποίθηση στην επίθεση, ενώ η άμυνα απώλεσε τον προσανατολισμό της.

Το 11-6 μέσα σε 5 λεπτά μετατράπηκε σε 28-14, με το οποίο έκλεισε το πρώτο 10λεπτο και η… παρέλαση των Καταλανών συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου όταν η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 19 πόντους (37-18).

Με τον ηγέτη της, τον Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που έφθασε τον ΠΑΟ ώς εδώ, να είναι εκτός αγώνα, ο Πεδουλάκης προσπάθησε με αλχημείες να γυρίσει το ματς και μέσα από την άμυνα και τα χαμηλά σχήματα κατόρθωσε να μειώσει ώς τους έξι πόντους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπάρτσα των 28 πόντων σε 10 λεπτά, έμεινε συνολικά στους 20 σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και χωρίς καλάθι εντός παιδιάς για ένα 10λεπτο (από το 23’ ώς το 33’).

Ομως με 19 επιθετικά που πήραν οι Καταλανοί και έχοντας 1/16 τρίποντα δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω.

Κοντολογίς, ο Παναθηναϊκός έκανε υπέρβαση φθάνοντας ώς τα προημιτελικά και έδειξε ομάδα με χαρακτήρα ακόμη και φέτος που άλλαξε τα πάντα. Θα μπορούσε να… τρυπήσει το ταβάνι του αν υπερασπιζόταν την έδρα του μετά το break και ακόμη και χθες ήταν ανταγωνιστικός παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σάδα, Χουέρτας 10, Αμπρίνες 2, Ναβάρο 15, Γιασικεβίτσιους 6, Τοντόροβις 3, Ουάλας, Ινγκλες 8, Λόρμπεκ 6, Τζαουάι 9, Τόμιτς 5.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 9, Ματσιούλις 9, Ούκιτς 7, Λάσμε 16, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 6, Μπανκς 2, Σχορτσιανίτης.