Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αφήσει το σημάδι τους στην κυβέρνηση και υπουργοί τελούν πλέον υπό προθεσμία.

Η καταγεγραμμένη ενόχληση του Πρωθυπουργού για την έκρηξη Σκοπούλη στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιτελικά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν προαναγγέλλει μόνο την απομάκρυνση τής, προερχόμενης από τη ΔΗΜΑΡ, υφυπουργού αλλά γενικότερη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας. Η διάσταση Ρουπακιώτη – Μανιτάκη προεξοφλείται ότι θα αντιμετωπισθεί και μέσω του ανασχηματισμού. Η στήριξη του υπουργού Δικαιοσύνης από τον κ. Κουβέλη, μάλιστα, θεωρείται πρόκριμα και για την τελική στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για τη νέα στελέχωση της κυβέρνησης.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται για τον Γιάννη Βρούτση, με αφορμή την αιφνιδιαστική απόπειρα μείωσης των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ, επίσης δρομολογούν αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας –πολύ περισσότερο από την ώρα που στο Μαξίμου εμφανίζονται ότι αγνοούσαν την επίμαχη διάταξη που αποσύρθηκε.

Είναι προφανές, εξάλλου, ότι αρκετές θέσεις στο νυν σχήμα θα κριθούν από τον τελικό κατάλογο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που θα προωθηθούν στην κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» ο διαχωρισμός του τομέα των Μεταφορών από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πληροφορίες από την Ιπποκράτους εμφανίζουν τον Γιάννη Μανιάτη να διαδέχεται τον (επίσης προτεινόμενο από τον κ. Βενιζέλο) καθηγητή Ευάγγελο Λιβιεράτο στο υπουργείο Περιβάλλοντος –σε αντίθεση με τον Αθ. Τσαυτάρη, για τον οποίο υπάρχει ιδιαίτερα θετική εικόνα και στο Μαξίμου, και φαίνεται ότι διατηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στον κύκλο των αλλαγών φέρεται ότι εντάσσονται και τα υπουργεία Ναυτιλίας (Μουσουρούλης) και Μακεδονίας – Θράκης (Καράογλου), ενώ αλλαγή φρουράς πιθανολογείται και στο υπουργείο Εσωτερικών (Στυλιανίδης), πολύ περισσότερο εάν αποχωρήσει ο κ. Μανιτάκης και το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης φύγει από τη σφαίρα επιρροή της ΔΗΜΑΡ.