Πώς λέμε Μίδας; Καμία σχέση! Σε αντίθεση με τον μυθικό βασιλιά της Φρυγίας που ό,τι έπιανε γινόταν χρυσός (με αποτέλεσμα να λιμοκτονεί από την πείνα), ο Τζον Πόλσον πιάνει χρυσό και τον μετατρέπει σε… άνθρακες! Ενα –κάποιοι μιλούν και για ενάμισι –δισ. δολάρια έχασε μέσα σε δύο ημέρες ο πολυδιαφημισμένος επενδυτής, ποντάροντας στον χρυσό. Ο άνθρωπος που έγινε διάσημος το 2007 χάρη στα 5 δισ. δολάρια που κέρδισε ποντάροντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων και της αγοράς ακινήτων γενικότερα, αποφάσισε να επενδύσει σε χρυσό τη χειρότερη στιγμή που θα μπορούσε! Διότι, έπειτα από μια ξέφρενη κούρσα διάρκειας 12 ετών, τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ευγενούς μετάλλου κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων… 30 ετών!

Η ιστορία έχει ως εξής: έπειτα από άνοδο 650% που είχε από τα χαμηλά των 255,85 δολαρίων, στα οποία είχε πέσει η τιμή της ουγκιάς τον Απρίλιο του 2001, έως το ιστορικό υψηλό των 1.923,70 δολαρίων που πέτυχε τον Σεπτέμβριο του 2011, η τιμή κατρακύλησε στα Τάρταρα τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα έχασε περισσότερα από 600 δολάρια και υποχώρησε μέχρι τα 1.321,35 δολάρια η ουγκιά.

Η τιμή διαμορφώνεται δηλαδή σε επίπεδα 31% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2011 και 20% χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν στην αρχή της φετινής χρονιάς. Ε, σε αυτό τον ορυμαγδό ο Πόλσον είχε την έμπνευση να αναμειχθεί.

Οχι για να σορτάρει τον χρυσό όπως έκανε προ εξαετίας με τα ακίνητα, αλλά για να στοιχηματίσει στην άνοδο της τιμής! Την ώρα που αρκετοί άνθρωποι της αγοράς θεωρούσαν υπερτιμημένη την αγορά χρυσού και ο Τζορτζ Σόρος διατυμπάνιζε ότι πρόκειται για την «απόλυτη φούσκα».

Οχι ότι ο ηλικίας 57 ετών διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων κινδυνεύει να πεινάσει, όπως ο Μίδας. Η προσωπική περιουσία του, σύμφωνα με το αρμόδιο σε τέτοια θέματα περιοδικό «Φορμπς», ήταν 11,2 δισ. δολάρια στην αρχή της χρονιάς. Μπορεί να ζήσει και να ευτυχήσει και με μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

Ωστόσο, κατά παράδοξο τρόπο, σκαρφάλωσε σε ένα τρένο που ήδη έσπαγε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας προσδοκώντας να πάει ακόμη πιο γρήγορα. Σύμφωνοι, ούτε η παγκόσμια οικονομία έχει καταφέρει να ξαναπατήσει γερά στα πόδια της μετά την κρίση του 2008 ούτε βασιλεύει επί Γης η ειρήνη.

Αν όμως ένα καταφύγιο, όπως είναι για τους επενδυτές ο χρυσός σε περιόδους οικονομικών και γεωπολιτικών αναταραχών και αβεβαιοτήτων, κατακλυστεί από υπερβολικό κόσμο, παύει να είναι ασφαλές.

Μπορεί να καταρρεύσει. Ο Πόλσον όμως δεν φοβάται κάτι τέτοιο και ποντάρει στον χρυσό επειδή θεωρεί ότι επίκειται έξαρση του πληθωρισμού. «Οι κυβερνήσεις τυπώνουν χρήμα με πρωτοφανείς ρυθμούς», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Μπλούμπεργκ ένας συνεργάτης του μεγαλοεπενδυτή. Είναι και αυτή μια άποψη.