Αλλάζει ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ. Η περιοδική δήλωση θα είναι πλέον αποδεκτή με την καταβολή ποσού ακόμη και 10 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται ως εξής:

– Σε περίπτωση εμπρόθεσμης δήλωσης, σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη πληρώνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση και η δεύτερη την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%. Σε περίπτωση οφειλής μέχρι 100 ευρώ, το σύνολο καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του πρώτου μήνα. Σε περίπτωση καταβολής του 50% της οφειλής με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο πληρώνεται τον επόμενο μήνα.

– Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης, καταβάλλεται εφάπαξ.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Εξάλλου, με άλλες διατάξεις του το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να προσφύγει σε διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών του με το Δημόσιο, αφού όμως πρώτα καταβάλλει το 50% του αμφισβητούμενου ποσού. Η απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης πρέπει να εκδίδεται σε 60 ημέρες. Αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι έχει απορριφθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει προσφυγή στο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο.

Οι 18άρηδες. Φορολογική δήλωση θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μόνο εφόσον δεν εμφανίζονται ως προστατευόμενα μέλη στις φορολογικές δηλώσεων των γονέων ή κηδεμόνων τους. Θα πρέπει όμως να πάρουν ΑΦΜ.