Είναι γνωστό ότι η Google και άλλες καινοτόμοι επιχειρήσεις εργάζονται πυρετωδώς για την κατασκευή του αυτοκινήτου που θα έχει μόνο επιβάτες. Που δεν θα χρειάζεται, δηλαδή, οδηγό για να κινηθεί, αλλά θα αρκεί ο προγραμματισμός ενός εξελιγμένου συστήματος πλοήγησης για να πάει μόνο του στον προορισμό του. Ενας μοναχικός οδηγός που πηγαίνει με το Ι.Χ. στην εργασία του εύκολα φαντάζεται πόσο ελεύθερο χρόνο θα αποκτήσει αν δεν χρειάζεται να οδηγεί. Θα μπορεί καθ’ οδόν να εργαστεί στο λάπτοπ του. Να διαβάσει «ΤΑ ΝΕΑ» από την ταμπλέτα του. Ακόμη και να πάρει έναν υπνάκο χωρίς τον φόβο της μετωπικής…

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το αυτοκίνητο του μέλλοντός μας θα έχει και αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές. Λένε ότι θα αυξήσει την κυκλοφορία στους δρόμους και την κατανάλωση καυσίμων. Και ότι θα προκαλέσει την οιονεί κατάργηση ορισμένων επαγγελμάτων, όπως του επαγγελματία οδηγού ή του εκπαιδευτή οδηγών.

Οπως εξηγεί στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου Κέισι Μάλιγκαν, η διάδοση του… απολύτως αυτοκινούμενου αυτοκινήτου θα αυξήσει τη χρήση του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου. Πρώτον, επειδή θα μπορούν να μετακινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία άτομα με προβλήματα όρασης, ηλικιωμένοι, αλλά και παιδιά (άνευ συνοδού στο προγραμματισμένο αυτοκίνητο). Δεύτερον, επειδή η «έξυπνη οδήγηση» θα μειώσει το κόστος χρήσης του οχήματος. Θα συμβεί δηλαδή αυτό που παρατηρείται κάθε φορά που φθηναίνει η τιμή της βενζίνης: τα οχήματα κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα. Εν προκειμένω ίσως η λύση είναι η «έξυπνη ηλεκτροκίνηση».