Το νούμερο δυο του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο φέρονται ως οι επικρατέστεροι για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λέττα, 47 ετών, πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από το 1998 μέχρι το 199 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.

Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Από το 2006 μέχρι το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.

Νούμερο δύο του παραιτηθέντος γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι, είναι ο μόνος, από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, που έχει παραμείνει στην θέση του, για να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο.

Aν όντως λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σημαίνει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα χαρακτηρίζεται από ισχυρή παρουσία πολιτικών, με παράλληλη, «δυναμική» συμμετοχή στελεχών της κεντροδεξιάς και του μετριοπαθούς κέντρου του Μάριο Μόντι.

Το κόμμα της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι μαζί με την κεντροαριστερά και τον Μόντι έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν με όποιον Πρωθυπουργό επιλέξει σήμερα ο ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.