To ποσό των 77.800 ευρώ προστέθηκε από χθες στον κουμπαρά που επιχειρεί να μειώσει το χρέος της Ελλάδας. Είναι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στη χθεσινοβραδινή δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Μπόναμς του Λονδίνου στο περιθώριο της προγραμματισμένης εαρινής δημοπρασίας με έργα ελλήνων καλλιτεχνών.

Από τα 32 έργα που είχαν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής κατάφεραν να πωληθούν τα 21 με κορυφαίο τον πίνακα του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση «Νεκρή φύση», το οποίο άλλαξε χέρια για 17.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από την αρχική εκτίμηση των 8.100. Δεύτερο ακριβότερο αναδείχθηκε το έργο του Χρήστου Μποκόρου «Πατρίς 2012» το οποίο δημοπρατήθηκε προς 14.000 ευρώ με ανώτατη αρχική εκτίμηση 9.200. Και τρίτος ο πίνακας του Αλέκου Φασιανού «Ο έρωτας του Διός για την Ευρώπη» με 7.600 ευρώ.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα δοθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greece Debt Free, που αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα και τα ακυρώνει.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς εκδηλώσεων με άξονα την Ευρώπη που διοργανώνονται από την Ελληνογερμανική Αγωγή και θα κορυφωθούν τον Νοέμβριο με την συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στο μεταξύ, μέτρια κινήθηκε συνολικά η δημοπρασία με τα ελληνικά έργα τέχνης, η μοναδική πλέον αυτόνομη που διενεργείται από διεθνή οίκο για την ελληνική τέχνη. Σύμφωνα με τους Μπόναμς, μόλις το 53% των έργων κατάφεραν να πωληθουν, ενώ ο τζίρος που έφτασε το 1,9 εκατ. ευρώ αποτελεί το 63% των αρχικών εκτιμήσεων. Κορυφαίο έργο αναδείχθηκε το «Φθινόπωρο» του Γιάννη Τσαρούχη που πωλήθηκε προς 318.500 ευρώ.