Στην τελική ευθεία και με τους καλύτερους οιωνούς μπαίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αφού ήδη έχει εξασφαλίσει τα 570 εκατ. ευρώ από τα 733 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Ετσι, το στοίχημα για την τράπεζα είναι να εξασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo’s), τα οποία επιβαρύνονται με υψηλό ετήσιο κόστος. Μάλιστα, μέσω των αλλεπάλληλων εξαγορών που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει πλέον θετική καθαρή θέση 800 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής θέσης 2 δισ. ευρώ αμέσως μετά το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

«Το ποσό που έχουμε συγκεντρώσει είναι 570 εκατ. και στόχος είναι να συγκεντρώσουμε και τα υπόλοιπα έως τα 733 εκατ. ευρώ ώστε να μη χρειαστεί να εκδώσουμε CoCo’s (μη εξασφαλισμένες και μειωμένης κατάταξης μετατρέψιμες ομολογίες)», ανέφερε στους μετόχους ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, τονίζοντας παράλληλα πως «η αίσθησή μου είναι ότι θα καλυφθεί». Σημειώνεται ότι τα 400 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η πορτογαλική Millennium BCP, όπως προβλέπεται στη συμφωνία για την εξαγορά της Millennium Bank, και τα 170 εκατ. ευρώ η γαλλική Societe Generale, όπως προβλέπεται στη συμφωνία για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας.

«ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ». Για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι «καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε». Προσέθεσε μάλιστα ότι «ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει εντός του έτους σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τη ρύθμιση του χρέους. Η προοπτική αυτή θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, να ξανανοίξουν δουλειές και να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία».

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα σε έλληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και παγιοποιεί την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί προϋπόθεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση».