Στης κασίδας το στρεβλό κεφάλι (ζιγκ χάιλ!)

Αγαπητή Φοίβη,

Αλωπεκίαση –κασίδα επιστημονικώς, διότι το έψαξα –ορίζεται ως πάθηση των τριχών της κεφαλής. Οπως έχουν δείξει όμως πρόσφατες επιστημονικές μελέτες είναι και πάθηση της ψυχής, της συνείδησης και του μυαλού των ασθενών, και κυρίως των νέων!

Η ως άνω αρρώστια της πτώσης των τριχών και όχι μόνο είναι τόσο αποκρουστική, που πολλές φορές έντρομοι πολίτες στη θέα της και μόνο τη μετατρέπουν σε βρισιά. «Αντε, ρε κασιδιάρη».

Η αλωπεκία ή κασίδα, λοιπόν, συνεχίζει το επιστημονικό περιοδικό, είναι νόσος απρόβλεπτη και αγνώστου αιτιολογίας. Νέες όμως έρευνες διαψεύδουν τους καλούς επιστήμονες, διότι συνάδελφοί τους ερευνητές που μελετούν πρόσφατα το φαινόμενο δηλώνουν ότι η εμφάνιση κασίδας ή αλωπεκίασης δεν είναι ούτε απρόβλεπτη ούτε άγνωστης αιτιολογίας ασθένεια!

Οι ασθενείς δε, λόγω της ολικής απώλειας των τριχών της κεφαλής, της συνείδησης και του μυαλού ταυτοχρόνως, γίνονται αντιληπτοί αμέσως, διότι η εικόνα από χιλιόμετρο και δώθε είναι τρισάθλια.

Αν τώρα κάποιος πολίτης μη κασιδιάρης πλησιάσει έναν πάσχοντα σε απόσταση αναπνοής (διαδήλωση) οφείλει να απομακρυνθεί ταχέως φτύνοντας τον κόρφο του, βλαστημώντας την κακή του μοίρα και προσευχόμενος ταυτόχρονα: «Μακριά από μένα, Παναγία μου».

Ο κασιδιάρης τώρα, διακρίνοντας τον αποτροπιασμό του πολίτη στο πρόσωπό του, θυμώνει και αρχίζει συνήθως τις μπουνιές, βρισιές, κλωτσιές, χαστούκια και ό,τι άλλο πρόσφορο έχει την κακιά στιγμή!

Το πιο άσχημο, όμως, Φοίβη μου, είναι ότι η αλωπεκίαση – κασίδα τείνει να πάρει στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, διαστάσεις επιδημίας!

Γι’ αυτό παρακαλώ θερμά την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, τις νεολαίες, τους συλλόγους γονέων και όλους τους φορείς τέλος πάντων να πάρουν τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Αν τώρα μεταξύ των κατοίκων της χώρας βρεθούν, όπως στη Βουλή πρόσφατα, να συμπαθούν κάποιοι τους κασιδιάρηδες, να τους ενημερώσουν επισήμως ότι η αλωπεκίαση – κασίδα είναι αρρώστια άκρως επικίνδυνη, κολλητική και με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους. Κυρίως αν τα δύστυχα γεννηθούν και λιγουλάκι πιο μελαχρινά από τον «κανονικό» υπερήφανο έλληνα χριστιανό και ορθόδοξο μαζί.

Ευχαριστώ, Σάσα Βενιέρη, Αθήνα

Λέτε, αγαπητή Σάσα; Λέτε εξαιτίας της κασίδας / αλωπεκίασης να μην κατάφερε να περάσει η ουσία και η πεμπτουσία στην κεφαλή του νεαρού που κράδαινε το μίζερο, τσαλακωμένο χαρτάκι «Πρώτη μου φορά σε μπουρδέλο» μέσα σε αίθουσα της Βουλής (εικόνα που αναπαράχθηκε μετά χαράς και ουχί μετά βδελυγμίας στον μίζερο εγχώριο κυβερνοχώρο του καρμπόν); Προφανώς η κασίδα και ουχί η κτηνώδης ογκωδέστατη άγνοια –και άγνοια κινδύνου –θα έκανε όχι μόνον τον εν λόγω νεαρό αλλά και έναν στους τρεις «συμπατριώτες» μας –σύμφωνα με έρευνα –να πιστεύουν ότι η χούντα, οι δικτατορίες εν γένει, ο φασισμός, οι απολυταρχίες, ο ναζισμός είναι κάτι σαν ανέκδοτο: όπου λεωφορείο που μεταφέρει εβραίους «προσκυνητές» σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης χαλάει μέσα στο δάσος. Απελπισμένος ο οδηγός χτυπάει την πόρτα ενός εξοχικού σπιτιού και όταν του ανοίγει μια ηλικιωμένη γυναίκα προλαβαίνει να ψελλίσει: «Εχω ένα λεωφορείο γεμάτο Εβραίους…». Για να εισπράξει την απάντηση: «Με ένα φουρνάκι τόσο δα τι να σου κάνω;». Ουαί και γίνει η ευχή τους πραγματικότητα. Τότε θα δούμε τι «άλλα» ανέκδοτα θα ακούμε…

«Εσύ ‘σαι ο καθρέφτης, το καθαρόν γυαλίν»

Προς Φοίβη.

Το κομπόδεμα πολλών Κυπρίων είναι ραμμένο μέσα στα στρώματα και κάθε βράδυ το κλώθουν, το χαϊδεύουν, το μετράνε και κοιμούνται ήσυχα.

Η Μεγαλόνησος, τοις πάσι γνωστόν, παραμένει μια μεγάααλη επαρχία και οι πιο παλιοί και σοφοί Κύπριοι, σαν τους δικούς μας παππούδες, δεν εμπιστεύονται τα ρεάλια τους στις τράπεζες, γιατί έχουν πολλά δει τα μάτια τους. Αδιαφορούν για τους τόκους, τους φορολογικούς παραδείσους, διαβλέποντας το τσουνάμι που τους περιμένει.

Οι κεφαλαιούχοι είναι αλλιώς, αλλά η μεσαία τάξη, που πληρώνει ανελλιπώς το νοίκι της και τα χαράτσια, δεν ρισκάρει αυτό το νταλαβέρι και καλά κάνει. Σε αυτό βοηθάει και το ότι στο νησί δεν ανθεί ιδιαίτερα η κλεψιά στα σπίτια από τους επιτήδειους. Ζούνε καλά με τα όποια έσοδά τους, συνεχίζοντας τα πάρτι με τις… καραβίδες, τις βόλτες στο Λονδίνο, μα δεν αγγίζουν ποτέ τα φυλαγμένα.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», είπε η Μέρκελ.

Οσο για τις τράπεζες, είναι ό,τι χειρότερο. Και οι πιστωτικές κάρτες η αποθέωση της αποκοτιάς των πολιτών.

Με αγάπη, Κατερίνα, Πλάκα

Δεν ξέρω για σας, αγαπητή Κατερίνα, αλλά αν εξαιρέσω τις θλιβερές εικόνες που μας μεταφέρουν από την Κύπρο, με τον δύσμοιρο κοσμάκη να ψάχνει στους κάδους, στην περίπτωση των άλλων, πολιτικών και διαφόρων δήθεν, που με το κομπόδεμα δεδομένο παίζουν μόνον παιχνίδια εντυπώσεων, έχω την αίσθηση ότι θα πεταχτεί ο Μιχάλης Βιολάρης και θα αρχίσει: «Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια, τα σελίνια μονά τσε διπλά… ο πεζεβέγκης που τα ‘χει στην πούγκα»!