Ενισχύεται το μέτωπο για ελάφρυνση της λιτότητας στην ευρωζώνη, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ενώνει τη φωνή του με αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ηνωμένων Πολιτειών που ζητούν τη λήψη μέτρων για περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες των χωρών της Ευρώπης.

Μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων της Eurostat –με μετρήσεις που εμπεριέχουν πολιτικές σκοπιμότητες της Κομισιόν –τα οποία δείχνουν ότι αρκετές χώρες της ΕΕ είδαν τα ελλείμματά τους να διογκώνονται παρά την εφαρμογή αιματηρών περικοπών, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί πλέον απάντηση για τα ευρωπαϊκά προβλήματα, αφού η πολιτική αυτή «έχει φτάσει στα όριά της».

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ αντανακλώντας τις διαθέσεις των Βρυξελλών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσίασαν σημαντική αύξηση ελλειμμάτων και ότι η Ισπανία και η Γαλλία έχασαν τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων εξαιτίας της ύφεσης.

Η εξέλιξη αυτή, εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα που δημιουργεί λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, βάζει σε νέες περιπέτειες τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών οι οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες περισσότερο χρόνο για προσαρμογή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς σε αυτές τις κοινωνικές αντιδράσεις αναφέρθηκε ο Μπαρόζο από τις Βρυξέλλες: «Αν και πιστεύω ότι αυτή η (αυστηρή) πολιτική είναι θεμελιωδώς σωστή, θεωρώ ότι έχει φτάσει στα όριά της. Για να είναι μια πολιτική πετυχημένη δεν αρκεί μόνο να είναι καλοσχεδιασμένη, πρέπει να έχει και μια ελάχιστη πολιτική και κοινωνική στήριξη», τόνισε.

Οι εκκλήσεις για να μπει φρένο στη λιτότητα απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση.

Μιλώντας από το Βερολίνο στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου της «Sueddeutsche Zeitung» Στέφαν Κορνέλιους «Η Καγκελάριος και ο κόσμος της», από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της και επιχείρησε να αποκρούσει τις επικρίσεις ότι δίνει υπερβολική έμφαση στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη καλείται να εφαρμόσει πολιτικές που να προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ αίσθηση έκανε και η έκκλησή της προς τις χώρες του ευρώ να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Προειδοποίηση στη Μέρκελ απηύθυνε και ο ίδιος ο Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνο το να πιστεύουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πως η Γερμανία επιβάλλει τη δική της πολιτική σε όλη την ευρωζώνη με τρόπο ηγεμονικό. Η Καγκελάριος ανταπάντησε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΓΕΦΥΡΕΣ. Παρά την κόντρα της Γερμανίας με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, αναλύσεις από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναφέρουν ότι και τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται σήμερα πιο κοντά στο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους από ό,τι πριν από λίγους μόνο μήνες. Καθοριστικός παράγοντας γι’ αυτό είναι η διαφαινόμενη αναγνώριση των ευρωπαίων αξιωματούχων –με τη σιωπηρή συγκατάβαση της Γερμανίας –ότι πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός επιβολής λιτότητας και να ληφθούν μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν έχουν πια πολλές επιλογές. Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat δείχνουν ότι χώρες της ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία όχι μόνο δε κατάφεραν να μειώσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους αλλά τα είδαν και να αυξάνονται.