Τα νέα διαδόθηκαν ταχύτατα στο Μόναχο το Σάββατο το πρωί. Ο πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες ελέγχεται για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ. Η εικόνα του αδιάφθορου προέδρου της Μπάγερν είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

«Μέσω του συμβούλου μου για φορολογικά θέματα προσκόμισα εθελοντικά τον Ιανουάριο του 2013 όλα τα στοιχεία με τους λογαριασμού μου στην Ελβετία στις φορολογικές Αρχές», επιβεβαίωσε τις φήμες ο Ούλι Χένες, με επιστολή του στο περιοδικό «Φόκους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αμπεντσάιτουνγκ», το ποσό που έχει αποκρύψει σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία είναι εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αλλά ο Χένες το διαψεύδει. Τα χρήματα στην Ελβετία πιθανόν να προέρχονται από την αλλαντοβιομηχανία HoWe, της οποίας είναι ιδιοκτήτης και κάνει ετήσιο τζίρο 45 εκατ. ευρώ. Ο Χένες μάλλον ήλπιζε σε μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας που θα του επέτρεπε να γλιτώσει με ένα απλό πρόστιμο, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι την οδήγησαν σε ναυάγιο.

Η Γερμανία πλησιάζει στις εκλογές και η υπόθεση Χένες λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις.

«Η υπόθεση Χένες δείχνει ξεκάθαρα πόσο σημαντικό ήταν να μην επιτρέψουμε αυτή τη συμφωνία με την Ελβετία, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα σε ανθρώπους σαν κι αυτόν να περάσουν απαρατήρητοι», δήλωσε το μέλος του SPD και υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόριανς, ενώ ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατών στη Βαυαρία Πρόνολντ Φλόριαν τόνισε πως «ο Ούλι Χένες έπαψε να αποτελεί πρότυπο».

Στα 30 χρόνια που βρίσκεται στην Μπάγερν είτε ως αθλητικός διευθυντής είτε ως πρόεδρος από το 2009, ο Χένες έχει συγκρουστεί πολλές φορές σε προσωπικό επίπεδο βγαίνοντας σχεδόν πάντα κερδισμένος.

Η πρώην πρωταθλήτρια και νυν δικηγόρος, αρμόδια για θέματα αθλητισμού της Διεθνούς Διαφάνειας Σίλβια Σενκ έβαλε ένα ακόμα καρφί στην κάσα του Χένες δηλώνοντας στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ»: «Η αξιοπιστία του Χένες δέχτηκε ισχυρό χτύπημα».