Τρεις αστυνομικοί σε υπηρεσίες της Αττικής, ένας δόκιμος αξιωματικός στη Σχολή Ικάρων κι ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πέντε πολίτες αποτελούσαν τη συμμορία αρχαιοκαπήλων που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι δράστες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, είχαν συγκροτήσει τη συμμορία από τον Φεβρουάριο του 2012 με σκοπό τη συστηματική διενέργεια παράνομων ανασκαφών και πώληση των αρχαίων.

Λίγο πριν από την εξάρθρωση της συμμορίας και τη σύλληψη των μελών της, ένας από τους δράστες διαπραγματευόταν την πώληση εικόνας της Παναγίας που χρονολογείται στο 1400. Για τις παράνομες ανασκαφές είχαν προμηθευθεί κατάλληλο εξοπλισμό και εργαλεία (μηχανήματα ανίχνευσης) ενώ ανάμεσα στα κατασχεθέντα είναι και ένα όργανο ανίχνευσης – διασκόπησης υπεδάφους. Κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους έκαναν έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για την εξάρθρωση της συμμορίας και τη σύλληψη των μελών της  έγιναν αστυνομικές επιχειρήσεις στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο, στα Τρίκαλα και στον Βόλο. Σε έρευνες σε σπίτια μελών της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα με προσωπογραφία και παράσταση ανάγλυφη με λατινικούς αριθμούς και χαρακτήρες, όπου αναγράφεται εκτός των άλλων ευκρινώς η λέξη CAESAR, καθώς και ένα αρχαίο μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.