Ο ρώσος επιχειρηματίας Αλισερ Ουσμάνοφ βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των κυριακάτικων «Τάιμς» του Λονδίνου με τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία και στην Ιρλανδία.

Η περιουσία του 59χρονου επιχειρηματία, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μεταλλευμάτων Metalloinvest και κατέχει το 30% της ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσεναλ, ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρώ (13,3 δισ. στερλίνες). Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος πέρυσι βρισκόταν στη δεύτερη θέση της λίστας, κατάφερε να εκτοπίσει από την κορυφή τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης χαλυβουργίας του κόσμου, της ArcelorMittal, Λάκσμι Μιτάλ, ο οποίος έπεσε στην τέταρτη θέση. Είναι ενδεικτικό ότι οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία μοιράζονται περιουσία που ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 525 δισ. ευρώ, όσο είναι δηλαδή το μισό ΑΕΠ ολόκληρης της Ισπανίας. Από αυτούς οι 200 πρώτοι έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 370 δισ. ευρώ, η οποία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από 25 χρόνια όταν οι κυριακάτικοι «Τάιμς» του Λονδίνου άρχισαν να δημοσιεύουν τη σχετική λίστα.

Ο Ουσμάνοφ έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν και κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την περιουσία του κερδίζοντας περίπου 1,8 δισ. ευρώ από μετοχές της facebook. Επίσης, κατέχει μεγάλο ποσοστό στη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MegaFon. Σε αυτόν ανήκει εξάλλου η κατοικία Σάτον Πλέις στο Σάρεϊ, όπου παλαιότερα κατοικούσε ο βαρόνος του πετρελαίου Πολ Γκέτι. Εχει επίσης στην κατοχή του έπαυλη αξίας 56 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στο Βόρειο Λονδίνο.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε ο Λεν Μπλαβάτνικ της Warner Music με περιουσία 12,8 δισ. ευρώ. Πιο πλούσιος καλλιτέχνης είναι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος με τη σύζυγό του Νάνσι Σεβέλ έχει περιουσία που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν ο Αντριου Λόιντ Βέμπερ με 720 εκατ. και το συγκρότημα U2 με 600 εκατ. ευρώ. Στη λίστα βρίσκονται ακόμη ο Τζέιμς Μποντ – Ντάνιελ Κρεγκ με 46,5 εκατ. και ο Σάσα Μπάρον Κοέν με 79 εκατ. ευρώ.