Να κλείσει προσωρινά το θέμα ενδεχόμενου μελλοντικού κουρέματος του ελληνικού χρέους επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον. Ο γερμανός υπουργός εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία θέλησε να καθησυχάσει τον φόβο των γερμανών ψηφοφόρων ότι θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν την Ελλάδα και επικαλέστηκε δήλωση που έκανε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις 15 Φεβρουαρίου 2013 αναφορικά με το θέμα, θέλοντας να καταδείξει πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος του επίσημου τομέα (OSI).

Στα πλαίσια ενημέρωσης Τύπου για τον απολογισμό της γερμανικής παρουσίας στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ –στην οποία μετείχαν σχεδόν αποκλειστικά γερμανοί δημοσιογράφοι -, ο Σόιμπλε ερωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» για το εάν η δέσμευση του Eurogroup για μια μελλοντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει σε ισχύ και για το ποια μορφή θα μπορούσε να έχει αυτή η απομείωση του χρέους. Απαντώντας ο γερμανός υπουργός τόνισε: «Δεν μπορώ να σας δώσω μια σύντομη απάντηση. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Αν δείτε τη δήλωση του Eurogroup –δεν έχω το κείμενο μαζί μου αλλά θυμάμαι καλά –αναφέρει ότι το Eurogroup θα επανεξετάσει το συντομότερο το ζήτημα όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο Σόιμπλε τόνισε πως το θέμα του ελληνικού χρέους είχε δημιουργήσει σύγχυση στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης καθώς είχαν παρερμηνευθεί οι δηλώσεις που έκανε (στις 15 Φεβρουαρίου 2013) ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το χρέος. «Ο Γιάννης (Στουρνάρας) έκανε εν συνεχεία επίσημη δήλωση για το θέμα του χρέους επαναλαμβάνοντας όσα αναφέρονται στο κείμενο της δήλωσης του Eurogroup» επισήμανε ο γερμανός υπουργός.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ. Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στις 15 Φεβρουαρίου σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο το νέο κούρεμα του χρέους. «Το κούρεμα έχει γίνει. Αρα, λοιπόν, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά» είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη δήλωση έλαβε μεγάλη έκταση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και κυρίως στα γερμανικά (την επόμενη ημέρα η εφημερίδα «Bild» είχε τίτλο «Μα τον Δία! Κι άλλα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα;») με αποτέλεσμα έπειτα από λίγες ώρες να ακολουθήσει νέα ανακοίνωση του υπουργείου για τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα.

Σε αυτήν την ανακοίνωση την οποία επικαλέσθηκε από την Ουάσιγκτον ο κ. Σόιμπλε αναφέρονταν τα εξής: «Επειδή σήμερα –με αφορμή την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή –σε ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι θα γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διευκρινίζεται: Η σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιλογές μέτρων, προκειμένου να επιτύχουν περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας».