Διαδραστικά παιχνίδια στο Διαδίκτυο αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλοντας να εξηγήσει στο νεανικό κοινό την πολιτική που ακολουθεί.

Η γλώσσα των εγγράφων της ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ακόμη και στον πιο εξειδικευμένο οικονομολόγο. Η διοίκηση της τράπεζας που στηρίζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θεωρεί πλέον απαραίτητο να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα σε μια Ευρώπη όπου και η παραμικρή απόφασή της συχνά επηρεάζει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Με στόχο να εξηγήσει καλύτερα την πολιτική της, κυρίως στους νέους, η ΕΚΤ ανέπτυξε στην ιστοσελίδα της μια σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

Το πιο πρόσφατο από αυτά λέγεται «Top Floor» («Τελευταίο πάτωμα») και παίρνει τους συμμετέχοντες για μια βόλτα μέσα στην ημιτελή (και αμφιλεγόμενη) έδρα της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με την ιστορία, την οργάνωση και τις λειτουργίες του θεσμού, του οποίου προΐσταται ο Μάριο Ντράγκι.

Πιο περίπλοκο είναι το παιχνίδι «Economia» («Το παιχνίδι της νομισματικής πολιτικής») που δημοσιεύθηκε το 2010 και βελτιώθηκε το 2011. Σε αυτό ο παίκτης προσπαθεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε καλή κατάσταση μέσω της συνετής ρύθμισης των επιτοκίων. Αυτό το παιχνίδι είναι το μοναδικό από τα τρία που υπάρχουν που διαθέτει εφαρμογή για iPhone. Ο κύριος στόχος του παιχνιδιού δεν είναι η οικονομική ανάπτυξη ή η μείωση της ανεργίας (αν και σίγουρα δίνονται πόντοι γι’ αυτά), αλλά η συγκράτηση του πληθωρισμού.

Το «Inflation Island» («Νησί του πληθωρισμού»), είναι ένα παιχνίδι με διαδραστική εφαρμογή στο οποίο ο παίκτης καλείται να ταξιδέψει σε διαφορετικές περιοχές μιας χώρας (πόλεις, χωριά, πανεπιστημιούπολη ή ένα κτίριο υπό κατασκευή) και να συγκρίνει την κατάσταση των πολιτών ανάλογα με τον πληθωρισμό. Το διαρκές και επίμονο μήνυμα είναι ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί τον καλύτερο όλων των δυνατών κόσμων.

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης κουίζ, βίντεο και διδακτικό υλικό προκειμένου να εξηγήσει σε νέους και μαθητές τις πολιτικές της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι αν η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι επαρκώς κατανοητή και ελκυστική για να τραβήξει την προσοχή των νέων.

Ερωτήσεις

«Μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης το ευρωσύστημα δανείζει τις τράπεζες με αντάλλαγμα επαρκείς εγγυήσεις. Σωστό ή λάθος;». Αυτή είναι μια από τις «εκλαϊκευμένες» ερωτήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο διαδικτυακό παιχνίδι της ΕΚΤ στη διεύθυνση http://www.ecb.int/ecb/educational/html/index.en.html.