Τέρμα τα ανέκδοτα γύρω από τα παρωχημένα αυτοκίνητα της Lada. Η ρωσική μάρκα φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το απαρχαιωμένο προφίλ της και να έχει εξελιχθεί μέχρι το 2020 σε μια σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία με ανταγωνιστικά μοντέλα. Αυτή είναι εξάλλου και η εντολή του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τα ηγετικά στελέχη της Lada, η οποία έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει την επόμενη επταετία τις πωλήσεις της, αγγίζοντας έτσι το 1,5 εκατομμύριο οχήματα!

Μια φιλόδοξη προσπάθεια, αν αναλογισθούμε ότι μόλις πριν από τρία χρόνια η εταιρεία βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πτώχευση και τον Αύγουστο του 2009 είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της η μονάδα παραγωγής στο Τολιάτι γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει η Lada τους προμηθευτές της. Η Μόσχα παρενέβη με μια οικονομική ένεση περίπου 2 δισ. ευρώ, διασώζοντας έτσι γύρω στις 66.000 από τις 102.000 θέσεις εργασίας πριν από την κρίση.

Η χαραυγή της νέας εποχής φέρει τη σφραγίδα του Στιβ Μάτιν. Ο Βρετανός έχει σχεδιάσει υπέροχα μοντέλα για λογαριασμό της Daimler και της Volvo, τώρα όμως έχει ως αποστολή να αλλάξει ριζικά το DNA της Lada δημιουργώντας μια εντελώς νέα γκάμα. Το πρώτο μοντέλο θα βασίζεται στη συναρπαστική μελέτη X-Ray και θα είναι ένα δυναμικό SUV με πιθανό έτος λανσαρίσματος το 2015, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα πέντε έως το 2020.

Το X-Ray απέχει έτη φωτός από οτιδήποτε έχει εγκαταλείψει μέχρι σήμερα το εργοστάσιο στην πόλη Τολιάτι, ακόμη και το μικρομεσαίο Kalina, που θεωρείται το πιο σύγχρονο μοντέλο στην ιστορία της Lada. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι το εντυπωσιακό πειραματικό SUV ποζάρισε με αυταρέσκεια στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, κάνοντας έτσι μια επίδειξη δύναμης με μελλοντικές προοπτικές. Τα Lada τείνουν να αποτελέσουν «είδος υπό προστασία» στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου κυριαρχούν εδώ και αρκετά χρόνια τα μοντέλα δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης. Και ο Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο αγοράζουν οι συμπατριώτες του «Inomarka» –δηλαδή αυτοκίνητα από το εξωτερικό –τόσο θα υποφέρει η εικόνα της υπερδύναμης που θέλει να προβάλει ο ρώσος Πρόεδρος για τη χώρα του!n