Υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

«Η εμπειρία των μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο παραπέμπει σε μια ωραία εικόνα, όταν παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Φέρνει μια ζωντάνια στο κέντρο της πόλης. Και αν είναι κάτι το οποίο έχει ανάγκη η Αθήνα αυτή την εποχή, είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο ζωντανό το κέντρο, οπότε, σε συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο, βρίσκω και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η ιδέα να αυξηθεί σταδιακά η δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα στο κέντρο ανοιχτά τις Κυριακές» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως είχε παρουσιαστεί , μιλούσε για επτά Κυριακές να παραμένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα και τις υπόλοιπες Κυριακές να είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα, μόνο και εάν το θέλουν.

«Υπάρχει με βάση την πρόταση αυτή, διακριτική ευχέρεια των εμπόρων, αν θέλουν να ανοίγουν, αν θέλουν να μην ανοίγουν. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο πολύ μεγάλη συζήτηση. Και επίσης είναι προφανές, υπάρχει διακριτική ευχέρεια της Βουλής, αν θέλει να δεχτεί κάτι το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες που είναι επίσης τουριστικές και ανταγωνίζονται την Ελλάδα ή να το απορρίψει και να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη και στο τέλος θα αποφασίσει. Και ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας».

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, εξυπηρετεί την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοξενοδόχων, των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν και με αυτό τον τρόπο να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και είναι σχεδιασμός που θα πλήξει τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας «θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και τη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων που δεν μπορούν να αντέξουν να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα- 12 ώρες την ημέρα».