«Ερχεται μία στιγμή, που αισθάνεσαι ότι το σώμα σου δεν αντέχει άλλο. Μοιάζει να σου λέει, αρκετά» Ο Βρετανός ποδηλάτης σερ Κρις Χόι, έξι φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

Είναι ο σημαντικότερος ποδηλάτης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Κρις Χόι και ο Μπράντλει Γουίγκινς, νικητής του τελευταίου Γύρου Γαλλίας και κάτοχος επτά ολυμπιακών μεταλλίων βοήθησαν ώστε η ποδηλασία να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα στη Βρετανία.

«Ο Κρις είναι ένα είδωλο και έχει κερδίσει μία σημαντική θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αθλητών της Βρετανίας», είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, Σεμπάστιαν Κόε.

Ο Χόι παραδέχτηκε ότι η απόφαση του για αποχώρηση αυτή την περίοδο ήταν δύσκολη, αφού είχε στο μυαλό του και τη συμμετοχή στους αγώνες της Κοινοπολιτείας, το 2014 στη Γλασκώβη.

«Ηθελα να αγωνιστώ στους αγώνες της Γλασκώβης, αλλά όταν προσπάθησα να αρχίζω προπονήσεις, το σώμα μου δεν με βοηθούσε» εξήγησε.

Ο Χόι κατέκτησε το πρώτο ολυμπιακό του μετάλλιο (ασημένιο) στο Σίδνεϊ το 2000, στο ομαδικό σπριντ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, κατέκτησε το πρώτο χρυσό, ακολούθησαν άλλα τρία στο Πεκίνο το 2008 και δύο στο Λονδίνο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ετσι, ξεπέρασε έναν άλλο σπουδαίο Βρετανό αθλητή τον κωπηλάτη Στηβ Ρεντγκρεηβ, ο οποίος κατέκτησε πέντε χρυσά, από το 1984 έως το 2000.

«Θα ήθελα να δω την εξέλιξη που θα έχει το άθλημα τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω να ενθαρρύνω αρκετά νέα παιδιά, ώστε να ασχοληθούν με το ποδήλατο. Θα είναι μία τεράστια ικανοποίηση να δω την ποδηλασία να έχει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο στη χώρα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Χόι

«Αυτά που έχει προσφέρει στο άθλημα δεν είναι εύκολο να τα περιγράψει κάποιος» σχολίασε ένας άλλος Βρετανός ποδηλάτης, ο Μαρκ Κάβεντις.

Ο Κρις Χόι μπορεί να ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ποδηλασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνει το ποδήλατο: «Το ποδήλατο θα παραμείνει στη ζωή μου. Κι ελπίζω να βλέπω συνέχεια και περισσότερους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν», πρόσθεσε.