Ηρθαν νωρίς φέτος τα αυγά και τα πασχάλια

Αγαπητή φίλη Φοίβη,

Εσύ που λατρεύεις τόσο πολύ την κρατική μας ΕΡΤ (ΕΡΤούλα την ανεβάζεις, ΕΡΤούλα την κατεβάζεις), δεν θα έχασες φαντάζομαι το tweet της παρουσιάστριας δελτίου ειδήσεων: «Χάσανε τ’ αυγά και τα πασχάλια. Μπέρδεψαν την είδηση με τη διαφήμιση, τον ρόλο των δημοσιογράφων και της δημόσιας τηλεόρασης…».

Ελπίζω δε πως εσύ που έχεις και τα νεύρα σου από οκτώ ετών θα έχεις μάθει και το παρασκήνιο αυτού του tweet, σου παραθέτω όμως όσα έμαθα εγώ από μέσα μήπως σου συμπληρωθεί η εικόνα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δικές μου πληροφορίες, λέγεται πως έφτασε άνωθεν εντολή να παιχτεί στο δελτίο ειδήσεων «θέμα» για την αλλαγή ημέρας έκδοσης και την ανανέωση εμφάνισης μικρής κυκλοφορίας εφημερίδας (!) την οποία αγαπούν πολύ και πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Πολλοί στο δελτίο ειδήσεων αντέδρασαν, όπως και προηγουμένως σε σύσκεψη στην οποία τα υψηλά στελέχη φέρεται να είπαν πως είναι εντολή η έμμεση διαφήμιση (τι έμμεση, δηλαδή, άμεση, αμεσότατη) και το «θέμα» έχει ήδη μεταδοθεί σε μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων και θα ξαναπαίξει.

Το «θέμα» έπαιξε τελικά στο δελτίο ειδήσεων αλλά, όπως όλοι είδαμε, η παρουσιάστρια έδωσε πάσα στην αίθουσα σύνταξης για να το παρουσιάσει, με ένα χαμόγελο που έλεγε πολλά και ακολούθησε αργότερα το tweet της που επίσης έλεγε περισσότερα.

Εκείνο που δεν έλεγε είναι πόσο μακριά θα πάει αυτή η βαλίτσα με μια κρατική υπηρεσία προς τους πολίτες την οποία πληρώνουμε όλοι για να έχουμε, αν μη τι άλλο, ενημέρωση αδιάβλητη σε επίπεδο δεοντολογίας και ψυχαγωγία σοβαρή. Εκτός αν πληρώθηκαν για να κάνουν διαφήμιση στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού. Και αν πληρώθηκαν, προβλέπεται να πληρώνονται; Γιατί έχω κι εγώ κάτι να διαφημίσω. Τα δικά μου ευρώ θα τα δεχτούν;

Με εκτίμηση, Ευθύμιος Χιόνης,

Γλυφάδα

Περιμένετε, περιμένετε, αγαπητέ Ευθύμιε. Θα επιληφθούν οι άτεγκτοι και άμωμοι «σοφοί» του ΕΣΡουλίου μας (λέγε με Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, λέγε με και «ανεξάρτητη» Αρχή, άμα λάχει). Θα επιληφθούν και θα βγάλουν απόφαση, κατά τα ειωθότα (τους), παραμονές του Πάσχα του 2016 που θα είμαστε και η πρώτη και καλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ανάκαμψη και ανάπτυξη θα έχουν ολοκληρωθεί, κατά τους κρατούντες μας!

Χρόνια πολλά

από τον επιδειξία της γειτονιάς σας

Αγαπητή Φοίβη,

Κανείς δεν κρατάει ένα μέτρο σε αυτήν τη χώρα και έπειτα αναρωτιόμαστε τι μας φταίει για την κατάντια μας.

Γιατί το λέω αυτό; Για τις σπουδάστριες του ΤΕΙ Πάτρας που τις είδαμε σε βίντεο κάτι να έχουν μπερδέψει. Να θεωρούν ότι η ανατροφή τους τούς δίνει το δικαίωμα να μιλούν σε έναν μεγαλύτερό τους, όποιος κι αν είναι αυτός (στην προκειμένη περίπτωση στον πρόεδρο του ΤΕΙ Πατρών), στον ενικό. Και να θεωρούν πως δημοκρατία είναι να βάζουν ένα χαρτί μπροστά στον πρόεδρο και απειλώντας τον να τον πιέζουν να υπογράψει την παραίτησή του, και όταν αρνείται να τον κρατούν όμηρο επί ώρες.

Από τη δημοκρατία ώς την ασυδοσία και την έλλειψη αγωγής υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Ομως και το να λέμε απερίσκεπτα ότι αυτές οι ανάγωγες φοιτήτριες είναι το μαύρο μέλλον της Ελλάδας και να θεωρούμε ότι είμαστε οι καλύτεροι κατήγοροι, δικαστές και τιμωροί (ο καθένας μας), γράφοντας κάτω από τα βίντεο με το περιστατικό απίστευτα σεξιστικά, υβριστικά και χυδαία σχόλια και αυτό έχει μεγάλη απόσταση. Τι «αυτά είναι τα αυριανά φρούτα που θα το παίζουν μορφωμένα ζητώντας τρελούς μισθούς» έγραψαν, τι για σφαλιάρες, τι για άλλα που δεν μου επιτρέπει η αγωγή μου να αναφέρω. Αυτό που ο Ελληνας, όταν διαφωνεί, βγάζει όλο το σεξουαλικό του απύθμενο, με ξεπερνάει.

Βέβαια, υπήρχαν και άλλοι που έγραψαν ότι είδαμε μόνο τις ανάγωγες φωνασκούσες φοιτήτριες και όχι ότι κλείνουν τα ΤΕΙ. Δηλαδή ότι η εκπαίδευση είναι το θέμα σε μια παρηκμασμένη χώρα και όχι η αγωγή.

Το δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα είναι σε αποσύνθεση και η εκπαίδευση το ίδιο. Τα παιδιά μόνο έτσι ξέρουν να μιλούν γιατί έτσι τα μάθαμε, αυτό θα πάρουμε. Γιατί αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Αρετή Καλαντζίδου

Μας καλύψατε, αγαπητή Αρετή. Να σημειωθεί μόνο ότι παραδίπλα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναρτήθηκε ανακοίνωση –στα εργαστήρια της Σχολής Μηχανολόγων –για επιδειξίες που κυκλοφορούν στον χώρο…