ΣΕ πέντε γραμμές - με τις οποίες ουσιαστικά αρνείται να καταθέσει αυτοπροσώπως - συνοψίζεται το νέο υπόμνημα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Παπανδρέου, στο νέο υπόμνημα που απέστειλε χθες στα μέλη της, επισυνάπτει το ίδιο κείμενο που είχε στείλει την προηγούμενη εβδομάδα, με την επισήμανση: «Κύριοι συνάδελφοι, Σας υποβάλλω εκ νέου το από 9/4/13 υπόμνημά μου, το οποίο είχα υποβάλει ανταποκρινόμενος στην προφορική πρόταση του προέδρου της Επιτροπής. Στο υπόμνημα αυτό, το οποίο έχετε ήδη στη διάθεσή σας, περιέχονται με πληρότητα και σαφήνεια όλα όσα είχα να θέσω υπόψη της Επιτροπής σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση». Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις, με τους εκπροσώπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής Βασίλη Καπερνάρο και Ηλία Κασιδιάρη να ζητούν τη βίαιη προσαγωγή του πρώην πρωθυπουργού. Η πρόταση ωστόσο καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ - ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο αργότερα τέθηκε σε ψηφοφορία και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νέα κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, η οποία επίσης καταψηφίστηκε, αφού υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.Προβληματισμό πάντως προκάλεσε στα μέλη της Προκαταρκτικής η χθεσινή κατάθεση του στελέχους του ΣΔΟΕ Ευάγγελου Καραμάνου, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο την εμπλοκή της μητέρας τού πρώην πρωθυπουργού Μαργαρίτας Παπανδρέου στον λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ με τα 550 εκατ. δολάρια. Οπως είναι γνωστό πρόκειται για χρήματα ενός fund με έδρα την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι σε σύσκεψη διευθυντών του ΣΔΟΕ - υπό τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Στέλιο Στασινόπουλο - ο πρώην περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Λέκκας τους είχε αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για συμμετοχή της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού στον εν λόγω λογαριασμό.
Το ίδιο άλλωστε είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του και ο κ. Στασινόπουλος. Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ωστόσο είχε διαψεύσει ο κ. Λέκκας στην Επιτροπή, λέγοντας πως ποτέ δεν είχε αναφέρει κάτι τέτοιο.
NON PAPER. Σε non paper που διένειμε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι η άρνηση Παπανδρέου να πάει στην Επιτροπή τον «καθιστά υπόλογο και η τακτική του να στέλνει υπόμνημα συνάδει μόνο με τη θέση του υπόπτου ή του κατηγορουμένου».
Σε άλλο non paper σημειώνεται ότι ο κ. Καραμάνος στην κατάθεσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει η δυνατότητα, κατόπιν παραγγελίας της Επιτροπής, το ΣΔΟΕ να διαβιβάσει στην αντίστοιχη υπηρεσία του ιρλανδικού κράτους το αίτημα για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μεριδιούχων του fund, αφού το τελευταίο εποπτεύει την εταιρεία Custom House, η οποία ασκεί τον διαχειριστικό έλεγχο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από