Με τις νέες ρυθμίσεις ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης χωρίς να έχουν δημόσια έγγραφα – όπως αεροφωτογραφίες – που πιστοποιούν τον χρόνο κατασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι γι’ αυτούς η διαδικασία είχε παγώσει, αφού με απόφαση του ΣτΕ η τακτοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει με ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις.

Ετσι, από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγούν ότι πλέον θα υπάρχει όλη η αποτύπωση του δομημένου χώρου (με ορθοχάρτες) στην Ελλάδα έως τις 28 Ιουλίου 2011 – ημερομηνία εφαρμογής του υφιστάμενου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ετσι, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προσκομίσουν τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο είχαν υποβληθεί 310.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων (για τις οποίες έχουν συμπληρωθεί όλα τα στάδια) και έχουν εισπραχθεί 600 εκατομμύρια ευρώ. Εκκρεμεί ακόμη η είσπραξη 600 εκατομμυρίων ευρώ από τις δόσεις των προστίμων.

Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου, αν προχωρήσουν οι 137.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τότε αναμένονται επιπλέον έσοδα 1,319 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα συνολικά έσοδα από την τακτοποίηση θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ.