Χαοτικές διαστάσεις στις διαφορές Βορρά – Νότου που αφορούν (και) την αγορά εργασίας έχει δημιουργήσει η κρίση. Την ώρα που στην Ελλάδα και στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας έχει εκτιναχθεί στο 27% και στην Πορτογαλία ξεπερνά το 18%, στην Αυστρία, στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο είναι 4,8%, 5,4% και 5,5% αντιστοίχως. Θα υπέθετε κανείς ότι οι βόρειες αυτές χώρες απολαμβάνουν τις συνθήκες οιονεί πλήρους απασχόλησης που επικρατούν στην αγορά εργασίας τους (υπενθυμίζεται ότι σε μια αγορά εργασίας με ποσοστό ανεργίας κάτω από το 5% θεωρείται ότι επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης). Και όμως! Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, και η αγορά εργασίας της χώρας της αντιμετωπίζει απειλές. Το πρόβλημα της Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, φυσικά, για τους ομολόγους της της Ελλάδας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αποτελεί σχεδόν… ευλογία. Και όμως, η γερμανίδα υπουργός εκφράζει στην εφημερίδα την ανησυχία της επειδή το εργατικό δυναμικό της χώρας συρρικνώνεται. «Ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, από 15 έως 65 ετών, φθίνει διαρκώς.

Αν δεν υιοθετήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σε προοπτική 15 ετών το εργατικό δυναμικό θα έχει μειωθεί κατά 6 εκατ. εργαζομένους. Μιλάμε για έναν αριθμό που αντιστοιχεί στους εργαζομένους του κρατιδίου της Βαυαρίας», τονίζει χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.

Η «δεύτερη σε ισχύ και επιρροή γυναίκα της γερμανικής κυβέρνησης μετά την Ανγκελα Μέρκελ», όπως τη χαρακτηρίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θεωρεί ότι τρεις είναι οι δράσεις που πρέπει να αναλάβει για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει: πρώτον, να πείσει τους εργαζομένους στη Γερμανία να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Δεύτερον, να βοηθήσει τις γυναίκες να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία της χώρας της. Τρίτον, να ανοίξει η Γερμανία περισσότερο τις πόρτες της σε εργαζομένους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πλεονάζον εργατικό δυναμικό, ιδιαιτέρως νεαρής ηλικίας –η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην Ισπανία και στην Ελλάδα ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος. Αλλωστε η σημερινή Γερμανία δεν έχει ανάγκη από ανειδίκευτους εργάτες, όπως είχε πριν από 5-6 δεκαετίες, αλλά για εργαζομένους υψηλής εκπαίδευσης, εξειδίκευσης και δεξιοτήτων.

Ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου η άμεση δράση που πρόκειται να αναλάβει η ηλικίας 54 ετών υπουργός εστιάζεται κυρίως στη δεύτερη δράση.

«Το 45% των εργαζομένων γυναικών έχουν μερική απασχόληση και όταν μιλάμε στη Γερμανία για μερική απασχόληση μιλάμε για 18,6 ώρες την εβδομάδα, τις λιγότερες στην Ευρώπη», σημειώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. Και προαναγγέλλει μέτρα που θα επιτρέψουν στην εργαζόμενη μητέρα να αυξήσει το ωράριο εργασίας και βεβαίως τις αποδοχές της –η ίδια άλλωστε έχει επτά παιδιά! Εξυπακούεται ότι για τον ίδιο λόγο (προεκλογική περίοδος) η πρώτη και η τρίτη δράση μπορούν να περιμένουν.