Μειώθηκαν κατά 35% κατέγραψαν οι πειρατείες στη θάλασσα το πρώτο τρίμηνο του 2013, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Διεθνούς Ναυσιπλοΐας (IMB).

Το Κέντρο που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ανέφερε ότι κατέγραψε 66 επεισόδια πειρατικών επιθέσεων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο ενω πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν καταγραφεί 102 επεισόδια.

«Τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, τέσσερα σκάφη καταλήφθηκαν από πειρατές, 51 πλευρίστηκαν, επτά ακόμα δέχθηκαν πυρά και τέσσερα ανέφεραν απόπειρες επιθέσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση του IMB. «Εβδομήντα πέντε μέλη πληρωμάτων τέθηκαν υπό ομηρεία, 14 απήχθησαν, ένα σκοτώθηκε».

Στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 15 πειρατικές επιθέσεις, ανάμεσά τους 11 στη Νιγηρία, ενώ στη Σομαλία καταγράφηκαν 5 συμβάντα. Στην Ινδονησία υπήρξαν 25 επεισόδια το πρώτο τρίμηνο αλλά στην πλειονότητά τους τα επεισόδια αυτά ήταν μικρής έκτασης κλοπές, σύμφωνα με το IMB.

«Αν και ο αριθμός των πειρατικών ενεργειών που αναφέρθηκαν στην Σομαλία μειώθηκε σημαντικά, δεν μπορεί να υπάρξει. . . εφησυχασμός», τόνισε ο Ποτενγκάλ Μουκουντάν, διευθυντής του IMB.

«Η μείωση των επιθέσεων που αναφέρθηκαν οφείλεται σε προληπτικές ναυτικές ενέργειες, την πρόσληψη οπλισμένου προσωπικού ασφαλείας και τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν τα εμπορικά σκάφη».