Το εστιατόριο  «Αριστερά - Δεξιά», που δοξάστηκε προ κρίσης, δεν υπάρχει πια. Περάσαμε όμως ένα Σαββατοκύριακο «Αριστερά - Δεξιά», αφού είχαμε σημαντικές εξελίξεις εκατέρωθεν. Ολα αυτά, ενώ ο πενηντάχρονος που αυτοπυρπολήθηκε σε μια διασταύρωση της λεωφόρου Πεντέλης στα Βριλήσσια και άφησε την τελευταία του πνοή προτού ξεκινήσει η εβδομάδα ήρθε να υπενθυμίσει τραγικά ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και ότι στο πεζοδρόμιο η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στα σαλόνια ή στις κομματικές διεργασίες.
Τι άλλαξε το Σαββατοκύριακο; Αρχίζοντας από αριστερά, άλλαξε και δεν άλλαξε ηγεσία ο Περισσός. Επειτα από 22 χρόνια - και με το ΚΚΕ σε συρρίκνωση και, πιθανώς, σε στρατηγικό αδιέξοδο - τη θέση της Αλέκας Παπαρήγα πήρε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα. Μόνο που δεν χρειάζεται να είναι κανείς κρεμλινολόγος - το όνομα αυτών που στον Ψυχρό Πόλεμο μελετούσαν τα πρόσωπα στις φωτογραφίες από τις παρελάσεις του Κόκκινου Στρατού για να καταλάβουν αν κάτι αλλάζει στο ΚΚΣΕ - ώστε να αντιληφθεί πως ισχύει εδώ ό,τι και με τις ρωσικές κούκλες. Αφαιρώντας το κεφάλι του Κουτσούμπα, βρίσκει κανείς από κάτω τη φυσιογνωμία της Αλέκας.
Η ακινησία του ΚΚΕ προσφέρει την αναγκαία οπτική γραμμοσκίαση στη διαρκή κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί η Αριστερή Πλατφόρμα - λέγε με Παναγιώτη Λαφαζάνη - θέλει συνεργασία με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει εκλογές και θέλει να βάλει την Κουμουνδούρου σε κυβερνητική πορεία. Πρόκειται για διπολική διαταραχή. Οτι ο αριστερός χώρος παραμένει αριστερόστροφος φαίνεται και από την επανεμφάνιση του Αλέκου Αλαβάνου στο πολιτικό σκηνικό με το «Σχέδιο Β» που βάζει ανοιχτά θέμα δραχμής, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται κάπου μεταξύ Φουκό, Ρολάν Μπαρτ και φετιχισμού του ευρώ. «Αριστερότερα, Κουροπάτκιν», δηλαδή, κατά την ηρωική έκφραση.
Από την άλλη πλευρά του σκηνικού, το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά πολιτικής ομαλοποίησης. Επειτα από ένα δύσκολο δεκαήμερο, και ο Μανιτάκης έμεινε στο υπουργείο του, και ο Φώτης Κουβέλης συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, και λύση για τις απολύσεις στο Δημόσιο βρέθηκε. Το χρονοδιάγραμμα όμως δείχνει ότι η τρόικα δεν θέλει να πάει την κυβέρνηση στον τοίχο, αφού ο συμβιβασμός επιβεβαιώνει τη σταθερότητα του τρικομματικού σχήματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι οιμωγές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Δουβλίνο.  Ο Πρωθυπουργός ενημερωνόταν ως συνήθως με συνεχή SMS για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο ήταν άλλη μια τριμερής συνάντηση με Βενιζέλο και Κουβέλη στο Μαξίμου που επιβεβαίωσε ότι όλα έχουν καλώς. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη αφού ώς τώρα η ΔΗΜΑΡ, με εξαίρεση τον προϋπολογισμό, στήριζε την κυβέρνηση χωρίς να ψηφίζει τα μέτρα που αυτή έπαιρνε. Τόσο στο ΕΕΤΗΔΕ όσο και στο Δημόσιο η ευθυγράμμιση είναι ολοκληρωμένη. Βοηθάει βεβαίως πολύ σε αυτό το 1:1 - ένας φεύγει, ένας έρχεται -, που είναι ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη αυτής της φάσης.
Με τον κυβερνητικό πόλο να εμφανίζεται συγκροτημένος και τον αριστερό πόλο να διευρύνεται, το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα πόλωση. Μια πόλωση όμως όχι κλασικού (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) αλλά πολυπολικού τύπου, αφού η κυβέρνηση στεγάζει τρία κόμματα και στην Αριστερά συγκατοικούν πολλοί περισσότεροι του ενός σχηματισμοί. Παρ' όλα αυτά, η νέα πολιτική διαλεκτική αρχίζει να διακρίνεται. Ξέρουμε δηλαδή ποιος ή μάλλον ποιοι είναι από εδώ και ποιοι από εκεί. Με την άκρα Δεξιά ως σκοτεινό ερωτηματικό...
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ