Τηλεκάρτες, νομίσματα, γραμματόσημα, καρτποστάλ, καρφίτσες πέτου (lapel pins), στρατιωτικά παράσημα ακόμα και μετάλλια βρίσκει κανείς στην 22η Διεθνής Έκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2013» που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο (13-14 Απριλίου) στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης Μάριο Κουλαουζίδη, είναι η ανταλλαγή ολόκληρων συλλογών ή μεμονωμένων αντικειμένων μεταξύ συλλεκτών αλλά και η πώληση τους σε εμπορικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρο, Βουλγαρία και Πολωνία) που θα δώσουν και φέτος το «παρών» στη διοργάνωση.

«Η απήχηση του κόσμου κάθε χρόνο είναι μεγάλη. Τα τελευταία δυο χρόνια επισκέπτονται την έκθεση περίπου 1.000 άτομα. Αριθμός που όλο και αυξάνεται εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης» σχολιάζει ο Μάριος Κουλαουζίδης που διαχωρίζει τους επισκέπτες σε δυο κατηγορίες: στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα τις συλλογές τους ρίχνοντας πρώτα διερευνητικές ματιές στην έκθεση και στους μεγαλύτερους σε ηλικία επισκέπτες που θέλουν να εκτιμήσουν κυρίως παλιά νομίσματα και χαρτονομίσματα με σκοπό να τα πουλήσουν.

«Το 80% του κοινού είναι συλλέκτες και το 20% άνθρωποι που λόγω της κρίσης θέλουν να πουλήσουν τις συλλογές τους» καταλήγει.

Από τους εμπορικούς οίκους διάθεσης συλλεκτικών ειδών που θα παραβρεθούν στη φετινή διοργάνωση (Κύπρο, Βουλγαρία και Πολωνία) ξεχωρίζει αυτός από τη Γερμανία, ο οποίος θα ανταλλάσσει παλιά εθνικά χαρτονομίσματα χωρών της Ε.Ε. με ευρώ. Φέτος θα γίνονται δεκτά παλιά εθνικά χαρτονομίσματα από Γερμανία, Αυστρία, Εσθονία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία.

Εκρηξη ζήτησης

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η χρυσή πενταετία των νομισμάτων (έκδοσης 1828 και μετέπειτα) ήταν από το 2000 έως το 2005. Η απροσδόκητα μεγάλη αύξηση στην τιμή πώλησης προέκυψε λόγω της ξαφνικής αύξησης των συλλεκτών. Ύστερα όμως από τη σταδιακή απόσυρση τους, η αγορά ανέκτησε και πάλι τα κανονικά επίπεδα τιμών.

Οι τιμές στην αγορά της τηλεκάρτας, από την άλλη, διαμορφώνονται σύμφωνα με τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή μιας τηλεκάρτας ξεκινά από τα 0.30 ευρώ, για τις κάρτες που κυκλοφορούν σε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, ενώ μπορεί να φθάσει έως τα 850 ευρώ, ποσό που απαιτείται για τις κάρτες «Πάτμο» και «Μετέωρα», οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει σε μόλις 2000 αντίτυπα η κάθε μία. Η πρώτη τηλεκάρτα, η «Βεργίνα», σήμερα κοστίζει 200 ευρώ.

* Διεθνής Έκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2013» στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace(Σαλαμίνος 3, τηλ. 2310-552.554) στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τις δύο μέρες, με ελεύθερη είσοδο.