Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν εκλήθη στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί 2.000 κρατικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και άλλες προσωπικότητες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα εκπροσωπήσει τον αμερικανό Πρόεδρο.

Παράλληλα, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν θα παραστεί στην κηδεία της Θάτσερ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του.

Ο 82χρονος Γκορμπατσόφ, μίλησε με κολακευτικά λόγια για την Θάτσερ, αποκαλώντας την τη Δευτέρα, με το άγγελμα του θανάτου της, «συγκλονιστική προσωπικότητα» και «σπουδαίο πολιτικό».

Λόγοι υγείας δεν θα επιτρέψουν στον Γκορμπατσόφ, με τον οποίο η Θάτσερ είχε μια καλή συνεργασία ως προς την εξομάλυνση των σχέσεων της Δύσης με τη Μόσχα, να παραστεί στην κηδεία της πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας στις 17 Απριλίου, είπε ο εκπρόσωπός του.

Ολοι οι εν ζωή ένοικοι της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλαδή ο Τζον Μέιτζορ, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο νυν Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχουν προσκληθεί στην τελετή, όπως και οι εν ζωή πρώην Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών: ο Τζίμι Κάρτερ, ο Τζορτζ Μπους ο Πρεσβύτερος, ο Τζορτζ Μπους ο Νεότερος και ο Μπιλ Κλίντον.

Πρόσκληση εστάλη και στη Νάνσι Ρίγκαν, χήρα του Ρόναλντ Ρίγκαν, με τον οποίο η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε διαμορφώσει μια σπάνια για τα διπλωματικά χρονικά στενή και ισχυρή συμμαχία στη δεκαετία του 1980, ενώ γνωρίζονταν ήδη από τη δεκαετία του 1970 όταν εκείνη ήταν υπουργός Παιδείας στη Βρετανία και εκείνος είχε μόλις αποχωρήσει από τη θέση του Κυβερνήτη της Καλιφόρνιας.

Η Νάνσι Ρίγκαν δήλωσε «συντετριμμένη» από την απώλεια της Θάτσερ, αλλά όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, η κατάσταση της υγείας της δεν της επιτρέπει ένα ταξίδι τέτοιων απαιτήσεων στο Λονδίνο.