Για επικοινωνιακά παιχνίδια, με φόντο την ψηφισθείσα –από την περασμένη Πέμπτη –διάταξη του άρθρου 78 του επενδυτικού νομοσχεδίου με την οποία απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες διοικήσεις των τραπεζών που είχαν εγκρίνει τη χορήγηση δανείων και σε πολιτικά κόμματα, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τα κόμματα της συμπολίτευσης. Η χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και έληξε επεισοδιακά, αφού από την αίθουσα αποχώρησαν τελικά –σε ένδειξη διαμαρτυρίας –τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Η ένταση ωστόσο φαίνεται ότι προκάλεσε «αρρυθμίες» στη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας ένα άτυπο εσωκομματικό ματς που διεξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη συνεχή ημέρα –υπενθυμίζεται ότι την προηγουμένη ο βουλευτής του κόμματος Σταύρος Κοντονής είχε «αδειάσει» τους συναδέλφους του Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα, ψηφίζοντας «λευκό» στο αίτημά τους για επανακατάθεση του Βαγγέλη Βενιζέλου στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Και αυτό γιατί, παρότι στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το αίτημα για ψηφοφορία του κόμματός του αφορά μόνο το άρθρο 78, λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετέχει στην ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου –κάτι που είχε δηλώσει εξ αρχής και ο Γιάννης Τραγάκης.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε να διαβάζει τον κατάλογο των ονομάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν το αίτημα, υπήρξαν νέες ενστάσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν συμφωνήσαμε σε αυτή την διαδικασία».

Η «ασυμφωνία» μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής στην απόφαση να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία της διαπίστωσης της πλειοψηφίας. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει νέο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, τότε δεν υπάρχει και λόγος για να γίνει. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η συνεδρίαση έληξε», είπε ο κ. Τραγάκης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.