Το απίθανο μπάχαλο που σημειώθηκε χθες στη Βουλή (ακριβέστερα, ένα ακόμη απίθανο μπάχαλο) για την απαλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών που χορηγούσαν δάνεια στα κόμματα, και ουσιαστικά παίρνει την μπουκιά από το στόμα του άτεγκτου κυρίου Πεπόνη, ο οποίος τους είχε «φερμάρει» όλους για ''απιστία», μαζί με τους υπευθύνους των κομμάτων, έχει μια καταπληκτική παράλληλη ιστορία.
Η ιστορία αυτή εξηγεί ώς έναν βαθμό και το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα - μόνο που δεν πλακώθηκαν εντός αιθούσης και αργότερα στους διαδρόμους ο Παπαδημούλης (στη μεγάλη φωτογραφία, αριστερά) με τον Λαφαζάνη (στη μεγάλη φωτογραφία δεξιά), πράγμα το οποίο αποφεύγω επιδεικτικά να σχολιάσω για λόγους καθαρά υποκειμενικούς: τυγχάνουν και οι δύο φίλοι μου.
  Περιορίζομαι απλώς να ασχοληθώ με το γιατί έγινε άνω - κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα, γιατί δεν ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη οπότε και κατατέθηκε η σχετική τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμα. Υπάρχουν δύο εκδοχές:
- η απλή, η regular δηλαδή, υποστηρίζει ότι απλώς δεν κατάλαβαν τι αφορούσε η τροπολογία - συμβαίνει αυτό...
- η άλλη, η super, υποστηρίζει ότι έκαναν τα στραβά μάτια.
Γιατί άραγε ένα κόμμα που μάχεται τη διαπλοκή και υπερασπίζεται τη διαφάνεια μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά σε μια εξόφθαλμα σκανδαλώδη ρύθμιση;
Επειδή, απαντούν, αυτοί που με «ενημέρωσαν» σχετικά, και το ίδιο το κόμμα είχε κάτι υπόλοιπα τραπεζικού δανεισμού από το παρελθόν. Δυσκολεύτηκα να το πιστέψω, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί  αντιρρήσεων (έτσι ονομάζεται η σχετική  διαδικασία επί ψηφισμένης διάταξης) την Τρίτη και η ψηφοφορία ορίστηκε για χθες Τετάρτη.
- Υπάρχει εξήγηση, μου ανέφερε η "ενημερωμένη" πηγή μου.
- Ποια είναι η εξήγηση αυτή;
- Οτι τη Δευτέρα πήγαν και πλήρωσαν το υπόλοιπο ενός δανείου που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ως Συνασπισμός επί Αλέκου Αλαβάνου.
- Μα, πόσο ήταν αυτό το υπόλοιπο;
- 95.000 ευρώ, στην Εθνική.
Δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Και ομολογώ ότι έμεινα λίγο... παγωτό με την όλη αυτή μεθόδευση (να πληρώσουν τη δόση μία ημέρα πριν υποβάλουν την ονομαστική ψηφοφορία ώστε να μην μπορούν οι άλλοι να τους εγκαλέσουν ότι και σεις τα ίδια κάνατε),εάν ισχύει. Μετά άρχισα να ψάχνω. Ηταν δάνειο με υποθήκη την κρατική επιχορήγηση, όπως έκαναν κατά κόρον το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία (αλλά όχι μόνο); Οχι. Ηταν δάνειο με ενέχυρο το κτίριο της Κουμουνδούρου που στεγάζει το κόμμα!
Ρωτώντας πας στην Πόλη (την Κωνσταντινούπολη παιδιά, όχι άλλη πόλη) έλεγαν παλιά, κι εγώ ρωτώντας εδώ και εκεί έπεσα πάνω σε μια άλλη καταπληκτική ιστορία που επίσης αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το κτίριο της Κουμουνδούρου και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.
Το κτίριο αυτό αγοράστηκε στη δεκαετία του '80 από την τότε Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) του Λεωνίδα Κύρκου με την υπογραφή του ίδιου και του τότε γραμματέα της Φώτη Κουβέλη. Το κτίριο δηλαδή, μετά τον θάνατο του Κύρκου, περιήλθε στην κυριότητα, νομικά και τυπικά, του Φώτη Κουβέλη. Σε αυτόν ανήκει και σήμερα νομικά!
  Οι νυν ένοικοι επικαλούνται μια πολιτική αναφορά της ΕΑΡ του '92, όταν αποφάσισε να αυτοδιαλυθεί εντασσόμενη στον Συνασπισμό. Κατά την αναφορά αυτή, η ΕΑΡ εντάχθηκε στο νέο κόμμα φέρνοντας μαζί ιδέες, πολιτικές και υλικά αγαθά. Και φυσικά δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα του Φώτη Κουβέλη επί του κτιρίου.
Τον κάλεσα στο τηλέφωνο. Μιλήσαμε για το θέμα, και για το δάνειο με ενέχυρο το κτίριο. Εδειξε να το αγνοεί. Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κουμουνδούρου, μου ανέφερε όσα γράφω παραπάνω, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ούτε ότι θα το διεκδικήσει κάποτε ούτε ότι παραιτείται από αυτό. Γενικά δεν έδειξε ότι αυτή είναι μια συζήτηση που θέλει να κάνει. Το σεβάστηκα. Είναι εντελώς άβολο ως θέμα.
Οταν ο προϋπολογισμός... ισοφαρίζει
Με αυτά τα δεδομένα, προτιμώ να ασχοληθώ με την περίφημη συνέντευξη του αριστερού αγοριού Αλέξη στον... Αλέξη Παπαχελά στους «Φακέλους» του στον Σκάι. Είδα τη συνέντευξη με μια χαλαρή διάθεση, αμέσως μετά το γκραν γκινιόλ  Γαλατάσαραϊ - Ρεάλ, και ομολογώ ότι με βοήθησε αρκετά να αποφορτιστώ από το στρες του αγώνα. Ειδικά όταν ο πρόεδρος Αλέξης ξεδίπλωσε το ταλέντο του στα οικονομικά και μας πέταξε κατακέφαλα τον όρο «ισοφάριση του προϋπολογισμού», για τον οποίο υποθέτω ότι οι Κρούγκμαν και Στίγκλιτς θα σκίσουν τα πτυχία τους!
  Γενικά το διασκέδασα αρκετά, πράγμα που το αποδίδω στα - και πάλι - υπέροχα ελληνικά του αρχηγού, καθώς και στις άπειρες γενικολογίες και υπερβολές με την οποία διάνθισε τη συνέντευξη. Πάντα... τέτοια, εύχομαι...
Με το Κόμμα στα πατώματα
Χαιρετίζω και εγώ από την πλευρά μου την έναρξη των εργασιών του 19ου  Συνεδρίου του «τιμημένου», που βρίσκει το Κόμμα στα πατώματα, σαν χωρισμένη γκόμενα. Είναι σημαντικό ως πολιτικό γεγονός και την Κυριακή θα γίνει ακόμη σημαντικότερο: θα ολοκληρωθεί με την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από τη θέση της γραμματέως του κόμματος.
Θέλω να ελπίζω ότι θα τελειώσουν νωρίς, γιατί στις 7 αρχίζει το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και η Αλέκα, ως γνήσια "βάζελος", δεν θέλει να το χάσει με τίποτε. Ποιος θα την διαδεχθεί; Γνωρίζω ότι η ίδια θα ήθελε πολύ τον Γ. Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
Ποιον εισηγούμαι εγώ (συγγνώμη σύντροφοι για την... ιεροσυλία); Τον φίλο Θανάση Παφίλη (μικρή φωτογραφία) που ο άνθρωπος έχει γράψει εκατοντάδες ώρες στα πάνελ στο κοντέρ του και γενικώς "τό 'χει". Α, παίζει και μια κυρία, μου είπαν: η Αλεξάνδρα Μπαλού, συνδικαλίστρια, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ.
Μόνος στόχος το ΠΑΣΟΚ
Μην περιμένετε να σχολιάσω την πρόταση της Ζωής να απαγορευθεί η έξοδος του  Γιώργου από τη χώρα, επειδή δεν τους έκανε τη χάρη να συμμετάσχει στο σόου του θιάσου «Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ». Θεωρώ τόσο φτηνό  το όλο θέμα, που αποδεικνύει ότι η όλη μεθόδευση έχει έναν και μόνο στόχο: να πληγεί το ΠΑΣΟΚ για να ωφεληθεί κομματικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά είναι τα πράγματα.
(Ευτυχώς που υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι στην Επιτροπή, όπως ο κύριος Κοντονής του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφώνησε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο με τις γελοιότητες της εκπροσώπησης του κόμματος στην Επιτροπής.)
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ