Σπάνια – αν όχι, ποτέ – μια υπηρεσία για την ασφάλεια της υγείας καταλήγει σε μια τόσο ανησυχητική διαπίστωση σχετικά με μια πανταχού παρούσα ουσία, η οποία μολύνει το καθημερινό μας περιβάλλον. Επειτα από μια μακρά διαδικασία, κατά την οποία ζητήθηκε η συνδρομή εκατό επιστημόνων, η Γαλλική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses) προχώρησε χθες σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική για τις επόμενες γενιές ανακοίνωση. Ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται για τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη για όλες τις εγκύους και ακόμη περισσότερο για εκείνες που εργάζονται ως ταμίες και έρχονται καθημερινά σε επαφή με αποδείξεις ταμειακών μηχανών.  

«Ορισμένες περιπτώσεις έκθεσης γυναικών στην ουσία BPA παρουσιάζουν κίνδυνο για τον μαστικό αδένα του εμβρύου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες κατέληξαν πως τα παιδιά τα οποία ενδομητριακά εκτέθηκαν στη δισφαινόλη Α έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στη μετέπειτα ζωή τους καρκίνο του μαστού. Πέραν αυτού όμως, τονίζουν οι ερευνητές, ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι για το έμβρυο, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, κίνδυνος παχυσαρκίας και σταδιακές διαταραχές στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Από όλες τις συνθετικές χημικές ουσίες που έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών, η δισφαινόλη Α είναι εκείνη που περιέχεται στα περισσότερα αντικείμενα: πλαστικά, κονσέρβες, οδοντικά αμαλγάματα (σφραγίσματα) κ.λπ. Επηρεάζει συνεπώς το σύνολο του δυτικού πληθυσμού.   

Κύρια πηγή έκθεσης στη δισφαινόλη Α, σύμφωνα με την Anses, είναι μακράν η διατροφή – επηρεάζει περίπου το 84% των εγκύων. Υπολογίζεται πως από το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν εκτεθεί στην BPA, περίπου οι μισές οφείλονται στις εποξειδικές ρητίνες οι οποίες περιέχονται στο εσωτερικό των κονσερβοκουτιών.