Τα ονόματα 6.000 φυσικών ή νομικών προσώπων που απέσυραν καταθέσεις πέραν των 100.000 χιλιάδων ευρώ από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου 2013 περιλαμβάνονται σε έναν μακρύ κατάλογο που απέστειλε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Επιτροπής, το ποσό που τα πρόσωπα ή οι εταιρείες αυτές έβγαλαν στο εξωτερικό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο κατάλογος εστάλη σε φάκελο ο οποίος ανοίχθηκε ενώπιον όλων των μελών της Επιτροπής. Ωστόσο, η Επιτροπή αποφάσισε να μη δημοσιοποιήσει τη λίστα ούτε οι βουλευτές – μέλη της να λάβουν αντίγραφο. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Δ. Συλλούρη, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, η Κεντρική Τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Επιτροπής αφού είχαν ζητηθεί περισσότερα στοιχεία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (την περίοδο δύο μηνών πριν από την έγκριση του ποσού των 1,8 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής μέχρι τις 27 Μαρτίου 2013).

Ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι η Επιτροπή δεν είναι βέβαιη ότι εστάλησαν όλα τα ονόματα, έστω και για την περίοδο 1-15 Μαρτίου 2013, και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ως απαράδεκτη. Ο διοικητής θα κληθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να δώσει εξηγήσεις.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας Π. Κληρίδης αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν επισκεφθεί την υπηρεσία του και ζήτησαν να συνταχθεί νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων 48 ώρες πριν ληφθεί η απόφαση στις Βρυξέλλες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε εκ των προτέρων, λέγοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης βρισκόταν στις Βρυξέλλες και διαβουλευόταν, σημειώνοντας ότι κάποιοι θέλουν θολώσουν τα νερά.

Στο μάτι του κυκλώνα

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακάλεσε τον διορισμό του Σπ. Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά παρά τους τυπικά νομικούς λόγους που επικαλείται στην επιστολή του η ενέργειά του αποτελεί μήνυμα και προς τον διοικητή Π. Δημητριάδη.

Η δυσαρέσκεια του Προεδρικού Μεγάρου και της κυβέρνησης ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής για τους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας τις πρώτες ημέρεςτης κρίσης. Τόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και ο κ. Σταυρινάκης διορίστηκαν από τον απελθόντα πρόεδροΔ. Χριστόφια. Ο κ. Δημητριάδης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτιτου κυκλώνα.