Από το Λονδίνο ως τη Γλασκώβη και το Μπέλφαστ, εκατοντάδες Βρετανοί έσπευσαν και την Τρίτη να πανηγυρίσουν τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, γεγονός ενδεικτικό του πόσο διχαστική προσωπικότητα υπήρξε η Σιδηρά Κυρία, η οποία ηγήθηκε της χώρας από το 1979 ως το 1990.

Στο Μπέλφαστ, επίκεντρο της σκληρής πολιτικής των κυβερνήσεων Θάτσερ σε όλη τη δεκαετία του '80 για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα, πολλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Free Derry, το οποίο κήρυξε την αυτονομία του το διάστημα μεταξύ 1969-1972, μια εξαιρετικά ταραγμένη και αιματηρή περίοδο στην ιστορία της Βορείου Ιρλανδίας.

Στη Γλασκώβη περίπου 300 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Τζορτζ Σκουέαρ, όπου το 1989 είχαν γίνει οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά του κεφαλικού φόρου που είχε εισηγηθεί τότε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Συγκεντρώσεις έγιναν και στο Μπρίξτον του Λονδίνου, το σημείο όπου το 1981 είχαν ξεσπάσει ταραχές με αφορμή διαδηλώσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Θάτσερ.

Βιτριολικά σχόλια συνοδεύουν την είδηση του θανάτου της Θάτσερ και στο Διαδίκτυο.

Ακόμη και στην οικία της Θάτσερ, ανάμεσα σε αμέτρητα άνθη και μηνύματα αγάπης κάποιοι άφησαν ένα μπουκάλι - μια ευθεία παραπομπή στην περιβόητη απόφασή της όταν ήταν ακόμη υπουργός Παιδείας, να διακόψει τη διάθεση δωρεάν γάλακτος για τα παιδιά του δημοτικού. Αυτή της η απόφαση της είχε «χαρίσει» το προσωνύμιο «αρπάχτρα του γάλακτος».

Παρ' ολ' αυτά η Βρετανία ως χώρα συνεχίζει να πενθεί την ηγέτη που την οδήγησε επί 11 χρόνια και πολλοί παραδέχονται ότι την αναμόρφωσε και της έδωσε νέα πνοή.

Oι σημαίες πνέουν μεσίστιες καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κηδεία της Θάτσερ θα γίνει στις 17 Απριλίου με στρατιωτικές τιμές, όπως συμβαίνει συνήθως με μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η κηδεία θα γίνει στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου παρούσας της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Θα ακολουθήσει σε στενό κύκλο η αποτέφρωση της σορού της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Όπως ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, «ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων που σχετίστηκαν με την Βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθούν στην κηδεία». Μία ημέρα πριν από την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί από παρεκκλήσι στη Βουλή των Κοινοτήτων. Την ημέρα της κηδείας, οι δρόμοι στο κέντρο του Λονδίνου από όπου θα περάσει το φέρετρο θα κλείσουν.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ