Τι γίνεται όταν τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται… υπερβολικά κοινωνικά; Τι συμβαίνει όταν φουντώνει το πάθος μεταξύ των ψηφιακών φίλων; Η απάντηση είναι «πολλά», και μάλιστα με αρωγό την τεχνολογία. Η φύση των social networks είναι τέτοια ώστε να προωθεί τις επαφές, τόσο ανάμεσα σε φίλους όσο και ανάμεσα σε απλούς γνωστούς, οι οποίοι επιζητούν την επικοινωνία, ενδεχομένως όμως και το κάτι παραπάνω.

Σε μια εποχή που οι προσωπικές σχέσεις έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό κόσμο είναι λογικό και οι προσωπικές αναζητήσεις να αποκτήσουν την ηλεκτρονική τους εκδοχή. Τα ψηφιακά «γραφεία συνοικεσίων», λοιπόν, εδρεύουν στα social media, διευκολύνοντας τους e-πολίτες να καλλιεργήσουν τις προσωπικές τους σχέσεις. Αν το «poke» στο facebook είχε τη λογική του κλεισίματος του ματιού, αυτή τη στιγμή στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν δεκάδες applications που επιτρέπουν σε όσους τα εγκαταστήσουν να προχωρήσουν πολύ παραπάνω. Μάλιστα, με «όπλο» την ψηφιακή ανωνυμία, δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και στους πιο ντροπαλούς να εκφράσουν το πάθος και την επιθυμία τους στο αντικείμενο του πόθου τους.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρουν επανειλημμένα ειδικοί σε θέματα Διαδικτύου, η ρομαντική (ή και σαρκική) αναζήτηση στον ψηφιακό κόσμο κρύβει πολλές παγίδες. Από το πιο απλό, το να μην έχουν οι ψηφιακές φωτογραφίες καμία σχέση με την πραγματικότητα, μέχρι πιο περίπλοκες καταστάσεις, με οργανωμένα κυκλώματα, εκβιασμούς και άλλα προβλήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του ψηφιακού κόσμου.

Πάντως, για όσους θελήσουν να ασχοληθούν με το «άθλημα» των ψηφιακών γνωριμιών, υπάρχει μια σειρά από εξειδικευμένες εφαρμογές, τόσο μέσα στα social media όσο και αυτόνομα, για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, που διευκολύνουν τη διαδικασία προσφέροντας και μια αυξημένη αίσθηση ασφάλειας. Ετσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βγουν στην αναζήτηση, είτε μεταξύ των φίλων τους είτε και μεταξύ αγνώστων, με κριτήρια γεωγραφικά, με βάση τα ενδιαφέροντα, την ηλικία ή ακόμη και τις «κριτικές» και τις βαθμολογίες άλλων μελών, ώστε να ξέρουν εκ των προτέρων τι είναι αυτό που θα αντικρίσουν.