Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν ο κόσμος ανακάλυπτε μαζικά το Internet και τις χάρες του, η πρώτη ατάκα στις ψηφιακές συνομιλίες ήταν Α/S/L?. Σημαίνει Age/Sex/Location (ηλικία, φύλλο, τοποθεσία) και ήταν βασική γνώση στο προσωπικό chat για να καταλάβεις αν υπάρχουν ελπίδες και προϋποθέσεις για φλερτ. Από τότε, πολύ νερό εκεί κυλήσει στον ψηφιακό μύλο και όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν το Internet για προσωπικούς λόγους έχουν πληθώρα εργαλείων. Εξάλλου, τα κοινωνικά δίκτυα εξ ορισμού προάγουν την κοινωνικοποίηση των μελών τους, καθώς λίγο οι φωτογραφίες, λίγο το chat, λίγο οι εφαρμογές για φλερτ δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον. Στο παιχνίδι πρόσφατα μπήκαν δυναμικά και τα κινητά τηλέφωνα αλλά και οι ταμπλέτες, καθώς μεταξύ άλλων επιτρέπουν την αναζήτηση ερωτικών συντρόφων με γεωγραφικά κριτήρια ώστε να μη χρειάζεται καν να τρέχεις για να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου.

Μάλιστα, πέρα από τη λογική της γνωριμίας και του φλερτ, μια σειρά από εφαρμογές αλλά και εξειδικευμένες ιστοσελίδες περνούν απευθείας στο ψητό. Αξιοποιώντας τις λίστες των φίλων από το facebook ή την τοποθεσία του χρήστη, φτάνουν ακόμη και να του προτείνουν ερωτικούς συντρόφους. Σε άλλες περιπτώσεις, φροντίζουν να διευκολύνουν τη διαδικασία, προσφέροντας ακόμη και τα εργαλεία που ανεβάζουν την ψηφιακή λίμπιντο.

Εφαρμογή εύρεσης συντρόφου

Για παράδειγμα, η εφαρμογή/ιστοσελίδα Bang with Friends, υποστηρίζει ένθερμα τη φράση ότι «στους φιλικούς αγώνες μπαίνουν τα καλύτερα γκολ». Αξιοποιεί τις λίστες των φίλων από το facebook και επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει (ανώνυμα) με ποιον φίλο του θέλει να κάνει σεξ. Στην περίπτωση που την ίδια επιθυμία μέσω της εφαρμογής έχει εκφράσει και ο/η φίλος/φίλη, τότε και μόνο τότε ειδοποιούνται οι δύο ενδιαφερόμενοι. Ηδη το Bang With Friends, που κυκλοφορεί στο facebook αλλά και ως εφαρμογή για iPad και Android έχει περισσότερους από 500.000 χρήστες παγκοσμίως, ενώ τα νούμερα αυξάνουν κατακόρυφα καθημερινά. Αν πάλι για κάποιους βασικό κριτήριο επιλογής ερωτικού συντρόφου είναι η απόσταση (πού να τρέχουμε τώρα…), η τεχνολογία έχει τη λύση. Η εφαρμογή Grindr, η οποία απευθύνεται και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία στην gay κοινότητα, έχει βασικό κριτήριο αναζήτησης την απόσταση. Μόλις δηλαδή ο χρήστης φτιάξει το προφίλ του και συνδεθεί σε κάποια υπηρεσία που εμφανίζει την τοποθεσία όπου βρίσκεται μπορεί άμεσα να δει άλλους χρήστες ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκονται. Στη συνέχεια, ανάλογα με τις επιθυμίες του μπορεί να στείλει κάποιο μήνυμα ή αν το αντικείμενο του πόθου του είναι online να ξεκινήσει μια ψηφιακή συνομιλία. Η αμεσότητα και η ευκολία στη χρήση έφεραν στο Grindr περισσότερους από 4,5 εκατ. χρήστες!

Η αντίστοιχη εφαρμογή για ετεροφυλόφιλους ονομάζεται Blendr, η οποία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, δεν εστιάζεται τόσο πολύ στο σεξ όσο το Grindr, αλλά αφορά επιπλέον και εκείνους που αναζητούν νέους φίλους, παρέα ή απλές γνωριμίες. Εντούτοις, αν και θεωρητικά απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό, δεν είναι τόσο δημοφιλής και επιτυχημένη, ενδεχομένως επειδή στερείται της αμεσότητας του Grindr.

Πέρα όμως από τη διαδικασία της αναζήτησης, μια σειρά από εφαρμογές διευκολύνουν και όσους θέλουν να φλερτάρουν ψηφιακά. Αν για παράδειγμα θέλετε να στείλετε μια φωτογραφία σας σε κάποιον ή κάποια, αλλά φοβάστε ότι θα την αποθηκεύσει και μπορεί να την κοινοποιήσει, υπάρχει το application Snapchat. Χάρη σε αυτό, τα μηνύματα που στέλνετε αυτοκαταστρέφονται ύστερα από ελάχιστα δευτερόλεπτα (όπως συνέβαινε και στον επιθεωρητή Σαΐνη), και έτσι ο αποδέκτης τους δεν μπορεί να τα κρατήσει. Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να στείλει ό,τι περνάει από το μυαλό του, από ερωτικές εξομολογήσεις μέχρι ανήθικες προτάσεις ή προκλητικές φωτογραφίες χωρίς να φοβάται τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι τα γραπτά μένουν.

Το αδελφάκι

του twitter

Αντίστοιχη λογική, σε κάποιο βαθμό έχει και η εφαρμογή Vine, το αδερφάκι του twitter, το οποίο επιτρέπει το ανέβασμα βίντεο διάρκειας μόλις 6 δευτερολέπτων. Από την αρχή της λειτουργίας της εφαρμογής, το σεξουαλικό περιεχόμενο ήταν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή θέματα που επέλεξαν οι χρήστες. Αντίστοιχα, στα προσωπικά προφίλ τα οποία είναι προσβάσιμα μονάχα επιλεκτικά, πολλοί είναι εκείνοι που ανεβάζουν προσωπικές στιγμές προκειμένου να επικοινωνήσουν με άλλους χρήστες.