Τον εφιάλτη της στάσης πληρωμών ώς το τέλος του μήνα ζει η Κύπρος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία η γενική λογίστρια του Κράτους Ρέα Γεωργίου ανακοίνωσε ότι στα κρατικά ταμεία υπάρχουν μόνο 85 εκατ. ευρώ και για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις χρειάζονται άλλα τόσα.

Ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα λέγοντας ότι «αυτό τον μήνα εξαντλούνται τα οικονομικά».

Διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξευρεθούν τα υπολειπόμενα χρήματα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και η δανειακή σύμβαση της Κύπρου θα περάσει χωρίς εκπλήξεις από τα Κοινοβούλια έξι κρατών, ώστε εντός του Μαΐου να λάβει την πρώτη δόση από τα 10 δισ. των δανειστών.

Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλείει κανείς πολιτικές περιπλοκές στη διαδικασία έγκρισης μνημονιακών νομοσχεδίων από τη Βουλή, αφού το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ μιλούν για λύση εκτός τρόικας.

Το πρώτο μάλιστα ζητεί και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενώ η δεύτερη ζητά να εγκριθεί η δανειακή και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί λύση, αφού όπως σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ευρώ.

Στο μεταξύ νέα καθυστέρηση παρατηρείται στο θέμα του ποσοστού κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα εκτείνεται τώρα ώς τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι το 60% των κεφαλαίων καταθετών με ποσά άνω των 100 χιλιάδων θα παραμείνουν δεσμευμένα έως τότε.

Η οικονομική καταιγίδα που πλήττει την Κύπρο είναι πιθανό να οδηγήσει την κρατική αεροπορική εταιρεία Κυπριακές Αερογραμμές σε κλείσιμο.

Ο αρμόδιος υπουργός Συγκοινωνιών Τ. Μητσόπουλος δήλωσε χθες ότι «υπάρχει η πιθανότητα οι Κυπριακές Αερογραμμές να αναστείλουν τις εργασίες τους». Εξήγησε ότι από τη στιγμή που η εταιρεία καταγράφει τόσο μεγάλες ζημίες και από τη στιγμή που το κράτος αντικειμενικά δεν διαθέτει ούτε τις οικονομικές δυνατότητες στήριξης αλλά ούτε και τη νομική κάλυψη δεν μπορεί να βοηθήσει.